<<< Vissza

Vendégeink voltak az óvodások...

2004. március 26.

 
Március elején zsúfolásig megtelt a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola hangversenyterme, ahol a Petőfi Sándor Általános Iskola diákjai mutatták be tudásukat a leendő első osztályos kisgyermekeknek és szüleiknek.

Szűcs Lajos alpolgármester köszöntője után a színpadot az iskolások vették át.

Ez a rendezvény már hagyománnyá vált az intézmény életében, hiszen az előző tanévben is hangulatos válogatást kínáltak az érdeklődőknek az iskola tanulói. Akik elfogadták a kedves invitálást, most sem csalódtak. Mindaz, ami az est folyamán elhangzott, csupán szerény csokra annak a tudásnak, amit egy év alatt tanultak a diákok, és nagy-nagy igyekezettel nyújtottak át a nagyérdeműnek.

Az iskola fő profilja évtizedek óta az emelt szintű ének-zenei képzés. Természetesen ezt jól kiegészítik a társművészetek: az irodalom, a tánc, a rajz. Az intézmény tanárai igyekeznek a művészetek segítségével hatni a gyermekekre. A különböző ágak megismerése, gyakorlása játékos formában történik. A dal, a zene, a mozgás, a mese, a vers és a bábozás mind-mind külön területek. Együtt alkotják a művészetek nagy harmóniáját, amelynek apró megvalósítói ezen az estén mutatkoztak be.

A kicsinyek kórusának tavaszt idéző összeállítása megadta az est alaphangulatát. A nagyok kórusa "átvette a dalt", ugyanis Händel: Vedd át a dalt című kórusművét mutatták be nagy sikerrel. Dicséret illeti mindkét kórust a szép éneklésért, a tiszta intonációért. A szólót éneklő gyerekek csengő hangja mindenkit elbűvölt.

A kórusok bemutatkozását követő legkisebb szereplők tavaly még a nézők soraiban nyüzsögtek, de most büszkén, önfeledten táncoltak, játszottak a színpadon. Méltán kaptak nagy tapsot az első osztályos gyerekek, akik népi gyermekjátékokat mutattak be. A didergő király mesés története mindenki szívét felmelegítette, de újszerűségével figyelemfelkeltő volt. A medve, a róka és a szegényember című bábelőadás is. A nagyobbak farsangi jelenetének aktualitása önmagáért beszélt. A harmadik osztályosok Vándorbot és hátizsák című zenés, táncos darabja nagy tetszést aratott kicsik és nagyok körében egyaránt. A zárójelenet "tini mazsolái", azaz a közkedvelt mazsorettcsoport évente 18-20 alkalommal is fellép a városban, de megyei és országos rendezvényeken is gyakran szerepelnek.

Akik végignézték az előadást, megtapasztalhatták, hogy a közös éneklés, zenélés milyen fontos a gyermekek életében, ezáltal válnak érzelmileg fogékonyakká, gazdagokká. Az óvodásokkal és a szülőkkel töltött közös este sikerét vastaps jelezte. Reméljük, sok-sok a nézőtéren vidáman szemlélődő kisgyermekkel fogunk az ősszel iskolásként találkozni.

Kis-Rácz Antalné
munkaközösség-vezető


<<< Vissza