<<< Vissza

Mozogjon a víz!

2004. március 12.

 
A Szentesi Horgászegyesület sikeresen zárta az elmúlt évet. A fogási naplók tanúsága szerint tavaly 295 mázsa halat fogtak a helybéli horgászok. Panaszra nem lehet okunk, jegyezte meg Füsti M. Lajos, a város legnagyobb, 1200 tagot számláló civilszervezetének elnöke az egyesület közgyűlését követően.

Milyen újdonságról számolhatunk be az éves összejövetel után? Először is elfogadták az ez évi horgászrendet. Az elnöktől tudjuk, néhány szankciót kellett alkalmazni, a fogási naplók pontatlan vezetése miatt. A fegyelmi bizottságnak különösebb dolga nem akadt a tagokkal. Ez nem azt jelenti, hogy nincs probléma, ugyanis még mindig sokan rabolják a halakat. Nehéz őket tetten érni. Füsti M. Lajos szerint keresztbe-kasul behálózták a Kurcát is. Ellenőrök, rendőrök figyelik az orvhalászokat. Mint mondják, még a nagy hideg sem tántorította el őket. A Berki-zsilipet is gyakran kinyitják.

Jó hír a horgászok számára az, hogy olcsóbbak lettek az engedélyárak. A közgyűlés elfogadta a vizek egységesítéséről szóló javaslatot. Ma már egyszerűen csak a Szentesi Horgász Egyesület vizeiről beszélnek. Nem különböztetik meg a Kurcát és a tavakat. Nem voltak egységes árak, ez megosztotta az embereket. A 70 év fölöttiek kedvezményt kapnak, az ifjúságiak a felét fizetik, a gyerekhorgászok a városi szakaszon, a Kiss Zsigmond és a Makai-híd között ingyen horgászhatnak. A kifogható amur méretén változtattak, visszavették ötven centire. A kisamur ugyanis hatékonyan írtja a növényzetet.

Január végén 10 mázsa Keszeget telepítettek a Kurcába. Továbbá: jó áron sikerült pontyot vásárolniuk a Gerecz-tóba. Ezt összekötik a már hagyományos Gerecz Elemér pontyfogó versennyel. Az esemény március 14-én lesz, 85-en férnek el a tó körül, ezek a versenyek mindig jó hangulatúak. Márciusban még a felső Kurcába is telepítenek szintén 20 mázsa pontyot. Azt mondja az elnök: itt egy kis időre megállnak a telepítéssel, várják a halászok sikeres fogásait.

A Gerecz-tóba a ponty tilalmi idején is lehet horgászni.

Idén is számos verseny vár a horgászokra. A Sándor-kupa például, majd a vízparti majális május 1-jén, azután a gyereknap eseményein áztathatják damiljaikat a kicsik a Kurcán. Augusztusban maratoni horgászversenyt rendeznek, majd az őszi telepítés után ismét a Gerecz-tavi háziverseny és a Mikulás kupa szerepel a programban.

Június 18-20-a között országos ifjúsági horgászbajnokságnak ad helyet Szentes. Erre felkérést kapott az egyesület. A Kurca városi szakaszán bonyolítják le.

- Ez az egyesület elismerését jelzi. Azt jelenti, Szentesnek jó híre van az országban. Neves horgászok is jönnek, lesz külföldi megfigyelő is. Lényeg, akkor mozogjon a víz - jegyezte meg Füsti M. Lajos.

L. J.


<<< Vissza