<<< Vissza

A röplabda-játék felújítója

2004. március 12.

 
Közel fél éve egy új sportág jelent meg a szentesi sportpalettán, a röplabda. Aki a sportágat próbálja meghonosítani a Kurca-parti városban az . Azt hiszem a neve ismerősen cseng mindazok között, akik szeretik a kultúrát, s azon belül a zenét. Antal a Seres-Formáció vezéregyénisége. A vele készült beszélgetés előtt egy rövid történelmi áttekintés a röplabdáról.

A röplabda, akárcsak a kosárlabda, amerikai találmány. A játék alapjait William G. Morgan, a Holyoke Ymca egyetem testnevelési igazgatója találta fel 1895-ben. Gyorsan meghódította a világot. Hazánkban is gyorsan terjedt, 1947 végén már 40 ezren röplabdáztak. 1960-től a visszaesés jelei mutatkoztak. A hanyatlás megállíthatatlanná vált, rohamosan csökkent a sportág népszerűsége, a csapatok és az igazolt játékosok száma. Egyetlen üde színfolt a vidéki bázisok feltűnése, elsőként Kecskemét (1983-ban bajnokságot nyert). Ugyanez az áttörés sikerült az Egernek 1991-ben a női pontvadászatban. A vidék fokozatosan átvette a hatalmat, 1991-2000 között mindössze háromszor (egyszer a férfiaknál, kétszer a nőknél) nyerte budapesti klub az első osztályú bajnokságot. A sportág nehéz helyzetben, volt, és a pénznélküliség miatt a legjobbak külföldre szerződtek és szerződnek ma is.

- A szentesi röplabdában is vezéregyéniség lesz majd? - kérdeztem Seres Antaltól.

- Ennek érdekében mindent megteszek. Ez nem csak rajtam múlik, hanem a társaságon is, akik hozzám jelentkeztek röplabdázni.

- Ezt a sportágat teljesen az elejéről indítja. Kisgyerekekkel és felnőttekkel is foglalkozik. Mióta edzi a sportág iránt érdeklődőket?

- Szeptemberben kezdtem. Vannak kicsik, nagyok, de a hölgyek vannak többségben. A gyakorlást úgy tudjuk megoldani, hogy ketté osztom a társaságot. Az alapokat a kicsiknek, illetve azon felnőtteknek tanítom, akik az alapoknál kezdik. A résztvevők között vannak felnőttek is, akik már nem kezdők, ők segítenek.

- Ön csongrádi. Miért Szentest választotta a röplabda meghonosítására?

- Egy kicsit hazámnak érzem Szentest a kultúra terén, akkor miért ne lenne az a sport terén is.

- Amatőr szintben gondolkodik, vagy később versenyszinten is?

- Ha valaki komolyan gondolja akkor, lehet szabadidős tevékenységként vagy profi szinten művelni. Mindenképpen szeretném a profi szintet. Vannak tehetségesek, akikkel lehetne versenyszerűen foglalkozni, s Szentesnek valahára lenne egy NB II-es csapata.

- Versenyszerűen röplabdázott?

- Igen. NB II-ben játszottam, amit ott megtanultam, azt igyekszem átadni.

- Mennyien jelentek meg az első edzésen?

- Harmincnyolc-negyvenen kezdtük. Félév elteltével még huszonnyolcan megvannak.

- Mennyire népszerű hazánkban a röplabda?

- Ez a sportág teljesen elhanyagolt. Lehetne jövője, csak össze kellene tartani.

- Mi a szépsége?

- Nincs test-test elleni harc. A felugráshoz sok energia kell. Érződik, hogy 1948-as években sokan röplabdáztak.- Hogyan lehet összeegyeztetni a tanulást, a zenét és az edzősködést?

- A Pécsi Tudományegyetem főiskolai karának, harmadéves levelező s hallgatója vagyok, testnevelés szakon. Nehezen egyeztethető, főleg akkor, amikor az egyetemen konzultációim vannak. Ilyenkor a nagyok segítenek az edzésmunkában. Az edzések hétfőn, szerdán és pénteken vannak. A péntek egy kicsit nehéz, hiszen hétvégén fellépések vannak. Az edzősködés a munkám, így délelőtt tudok tanulni, és zenét gyakorolni. Nyugodtan mondhatom, hogy jó idő beosztással, az edzői munka összeegyeztethető a többi feladattal.

- Mikor lesz az első bajnoki röplabda-mérkőzés Szentesen?

- Nem csak rajtam múlik. Barátságos összecsapás hamarosan lesz. Kapcsolatot építünk ki NB II-es együttesekkel, hogy le tudjuk mérni az eddigi tudományunkat. Bízom abban, hogy a jövő évi NB II-es pontvadászatba be tudunk nevezni, s akkor bajnoki mérkőzésen is debütálhatunk.

Dunás Varga Zoltán


<<< Vissza