<<< Vissza

A terhes nő bőrápolása

2004. március 12.

 
"Eldönteni, hogy gyermeket akarunk, egy pillanat műve csupán. A döntés, hogy szívünk a testünkön kívül ölt testet, örökre szól. (Elizabeth Stone)

A terhesség a nő életének egyik legszebb szakasza. Néhány kellemetlen melléktünet azonban megnehezítheti ezt.

Már a terhesség elején megjelenhetnek a májfoltok. Rendszerint az ajak körül vagy a járomcsont tájékán, esetleg a homlokon. Esztétikailag zavaró, de nem kóros állapot. Ez a terhesség és a szoptatás befejeztével magától elmúlik. A kezelése szükségtelen, fényvédő krémek használatával kísérelhető meg kivédése. Eltüntetésére nem jó módszer a fokozott nappali sminkelés, mert a kozmetikumok szín- és illatanyagai a bőrt a fénnyel szemben még érzékenyebbé teszik, és ezzel a májfoltok keletkezését még jobban elősegítik. Ártalmatlan házi kezelése a citrom- vagy uborkalével történő halványítás.

A terhesség alatt fokozott verejtékezés oka az élénkebb anyagcsere és a testsúly növekedés. Ez is átmeneti állapot, szükséges a gondosabb tisztálkodás.

A bőr általános állapotát a terhesség kétféle módon befolyásolhatja. Egyes esetekben az addig pattanásos arcbőr tisztává és normális zsírosságúvá válik. Az ilyen kismamákra mondjuk, hogy a terhesség valóságos madonnává változtatta őket. Mások ezt az állapotot előnytelen külsővel kénytelenek elviselni. Bőrük, hajuk zsírosabbá, ápolatlanná válhat.

Néhány nő a terhesség alatt súlyos pattanásos állapotba kerül. A vitaminok adagolásán kívül, lehetőség van a terhesség egész ideje alatt szakszerű kozmetikai kezelésre. A terhesség alatt a hagyományos kozmetika egész eszköztára igénybe vehető. Az arcmasszázs a terhesség ideje alatt is kedvezően javítja a vérkeringést, frissít. Tilosak azonban a gépi kezelések: az elektromos izomtorna, a gépi masszírozás, fogyasztás. Nem ajánlatos elektromos szőrtelenítést végezni.

A test egyenletes barnasága nagyon vonzó. A terhesség ideje azonban nem kifejezetten a hódítás időszaka. Ezért nem szükséges a test fénykezelése. Egyébként is a szolárium elősegíti a májfoltok megjelenését. Az eredeti testforma visszanyeréséhez szükséges, hogy a szoptatás ideje alatt mértéktartóan táplálkozzunk, folytassuk a terhesség előtt megszokott életformát, és végezzünk rendszeres testmozgást.

Juhász Csilla
kozmetikus mester
Szentes, Nagy Ferenc u. 3.
Telefon: 70-311-63-63


<<< Vissza