<<< Vissza

Bíró-, Katona-képek pesti aukción
Kortárs alkotók klasszikus művészek társaságában

2004. március 12.

 
Nemcsak kortársfestők, hanem kortárs képzőművészeknek is helyet ad dr. Dobos András állatorvos. A Nyugalom Galéria tulajdonosa a karácsonyi bevásárlás idején találkozott az igénnyel: a klasszikus és nagy értékű képek mellett sokan keresnek olyan képeket, ajándékokat, amelyek megfizethetők a fiatalabb, kevesebb pénzű műgyűjtők számára is.

Igaz, a klasszikus értékű képeket nem lehet bizonyos árszint alatt adni, így például egy Molnár C. Pálnak, Hollósi Simonnak, Mednyánszkynak megvan az értéke. Azonban a mai kortársalkotók között is sok tehetséges ember él, akik értékes munkát adnak ki a kezük közül.

- Úgy döntöttünk, hogy a galéria egyrésze kiállító hellyé alakul át - mondja dr. Dobos András. - Kortárs képzőművészek alkotásait fogjuk magunk köré gyűjteni. Nemcsak festészetben gondolkodtunk, hanem olyan képzőművészeti alkotásokban is, amelyek a lakások díszítő funkcióját is betöltheti. Mint például az alkalmazott tűzzománc, szobrászat, néprajzi tárgyú dolgok, üvegfestészet.

A galériatulajdonos hozzáteszi: nem volt könnyű olyan művészeket találni, akiknek a művei beleillenek egy olyan struktúrába, amelyben egyszerre jelen van Székely Bertalan, Holló László, Scheiber Hugó. A kortárs képzőművészek meghatározó személyiségeit keresték meg. A galéria fölvállalja a támogatásukat, megpróbálják elhelyezni őket a mai művészeti életbe. Kikről van szó? Csemezné Fekete Alexandra üvegfestő, Lehota András festő-grafikus, Nagy Andrea díszgyertyák, Puskásné Vida Márta kerámiaformázó-porcelánfestő, Somogyi Andrea selyemfestő, Szabóné Tóth Hilda tűzzománc, Vincze Gyöngyvér szobrász-festő.

Budapest legnagyobb aukcióházának a tulajdonosa, Nagyházi Csaba meglátogatta az elkészült kiállítást, elismerően szólt a galériáról, klasszikus darabjaiból sokat megnevezett.

- Ez azt jelenti, hogy a Nagyházi Galéria 10 éves jubileumi aukciójára a Nyugalom Galériából felkerülnek az alkotások. Ennél nagyobb megtiszteltetés egy vidéki galériát nem érhet. Amire, mint művészetpártoló nagyon büszke vagyok, hogy Bíró Jenő az első olyan szentesi festő, akinek anyaga a Nagyházi Galériában lesz majd látható. Tízéves gyűjtő pályafutásom legszebb pillanata volt, amikor rámutatott két képre, és azt mondta, azokat az idén bemutatja galériájában. Határozottan állította, hogy Bíró Jenő a mai festészet meghatározó alakja. Ugyanezt mondta Katona Imréről. Akinek halála után azt hiszem, méltó helyére kerülnek képei. Harmadikként fiatal szobrásznőnk alkotásai tetszettek meg a galériatulajdonosnak. Vincze Gyöngyvér Anyaság című szobra várhatóan fölkerül majd Budapestre.

Fiatal szobrászt azt hiszem ennél nagyobb megtiszteltetés nem érhet - jelentette ki a galériatulajdonos, majd így folytatta:

- Három hét után a galéria átalakul, a klasszikus képek visszakerülnek a falra, a galéria kortárs részét március 18-ától édesanyám, Dobosné Rózsika vezeti. Elérhető áruvá próbálunk művészeti alkotásokat tenni. Itt két egyforma dolog nincs, a kortársalkotók nem tucatportékákkal, hanem zsűrizett művészeti tárgyakkal jelentkeznek, nőnapkor százasával vitték a díszgyertyákat. Április 1-jétől három olyan képet rakunk ki egy hónapra, amely azt hiszem, mindenkinek kuriózum lesz. Egymás mellett lesz Csók István, Gulácsi és Koszta egy-egy főműve.

Dr. Dobos András elmondja még, hogy utat szerveztek a Mednyánszky tárlatra. A galéria baráti társasága legközelebb a Munkácsy trilógiát szeretné megnézni Debrecenben.

Lovas József


<<< Vissza