<<< Vissza

Új stúdió
Előrelépés a Borosban

2004. március 12.

 
A Boros Sámuel Szakközépiskola és Szakiskola a környék legtöbbet, és legeredményesebben pályázó iskolája. Ennek ellenére nem sok korszerűsítésre és bővítésre van lehetőség a jelenlegi körülmények között. Többek között erről és a szeptembertől induló képzésekről beszélt az intézmény igazgatónője, Pádár Zoltánné.

- Volt lehetősége az iskolának épület és eszközfejlesztésre az elmúlt évben?

- Egy teremben és a könyvtárban tudtuk kicserélni a parkettát. Viszont nagyon örülök annak, hogy korszerűsítettük az intézmény villamoshálózatát. Eszközfejlesztést csak pályázati pénzekből tudunk megvalósítani. Iskolánk a legtöbbet és legeredményesebben pályázó iskola a környéken. Ezekből a pénzekből az éppen aktuális igényeinket próbáljuk kielégíteni. A közeljövőben helyezzük üzembe az iskolai rádiós stúdiót, amely teljesen behálózza az épületet, és van egy digitális filmkészítésre alkalmas felszerelésünk is.

- Melyek azok a fejlesztések, amelyekre szükség volna a zavartalan működéshez?

- Fontos lenne az épület tatarozása is. Elsősorban a méretével van gond és azzal, hogy nem felel meg sem a magyar, sem az uniós szabványnak. Az iskolát 1964-ben adták át, amikor még nem volt előírás sem a menekülő útvonalak kiépítése, sem pedig a nagyobb közösségi termek kialakítása. Az iskola 8 tantermes oktatási intézménynek épült ezzel szemben most 16 osztály működik benne. Erre megoldást a jelenlegi körülmények között nem látok, hiszen a bővítés nagyon sokba kerülne. Más épületet pedig nem tudunk fenntartani.

- Milyen szakok, képzések indulnak szeptembertől?

- Ősztől, a szűkös körülmények miatt, három osztályt tudunk indítani. A kilencedikeseknek, nulladik évfolyamon nyelvi előkészítő osztályt, gazdasági és humán, közös alapozású osztályokat indítunk. Ezen kívül szakképzésben kínálunk, a felsőoktatással közösen kialakított akkreditált képzést. A Szolnoki Kereskedelmi Főiskola tagozata a kereskedelmi szakmenedzser, a Tatabányai Üzleti Főiskolával pedig kommunikáció szakot tervezünk. Kedveltek a közép- és felsőszintű képzéseink is. Ide tartozik a gazdasági informatikus szak, amely jól felhasználható több munkaterületen is. Emellett a menedzserasszisztens képzésünkre is sokan jelentkeznek, a magas szintű idegen nyelv oktatás miatt. Öröm számunkra, hogy az idei felvételi rangsor szerint nagyon sokat lépett előre az iskolánk. Az 1008 középiskolából jelenleg a 34. helyen állunk.

- Ön szerint minek köszönhető ez az előrelépés?

- Az iskolánkkal kapcsolatban egyre inkább elterjed, hogy mindent megteszünk azért, hogy a gyerekek ne csak megfelelő ismereteket, hanem képességeket is szerezzenek.

- Érinti-e az iskolát a tanulólétszám-csökkenés?

- Az iskolánkra ez nem jellemző a csökkenő létszám. Nagy a túljelentkezésünk és magasak az osztálylétszámaink. A tavaly is 37 fővel indultak a kilencedikes osztályok.


<<< Vissza