<<< Vissza

Egyenrangú partnerek
 A DAMO-ban

2004. március 12.

 
Az utóbbi években érzékelhetően változott az egyes iskolákban a pedagógusok és a szülők kapcsolata. Ennek egyik oka, hogy a közoktatási törvény egyre több jogot biztosít a szülők számára, másik pedig az, hogy az intézmények is egyre jobban igénylik a szülők véleményét, támogatását, tevékenységét.

A Damjanich tagiskolában nem most kezdődött ez a folyamat. A hagyományosan jó kapcsolatra szervezett kereteket építettünk ki, és ez tartalmi változást is eredményezett. Az alulról építkező, választott szülői munkaközösség egyre jobban megtalálja helyét az iskolai szervezetben: igazából képviseli, közvetíti és védi a tanulók és szüleik érdekeit.

Az, hogy bekapcsolódunk egy-egy iskolai, vagy városi rendezvény előkészítésébe, megvalósításába az ma már természetes. Viszont mostanában egyre több információt, tájékoztatást kapunk az intézmény vezetésétől olyan témákban is, ami számunkra valóban hasznos, esetenként megtisztelő. Legutóbbi megbeszélésünkön - március 4-én - a tanév első félévi tapasztalatairól kaptunk - mondhatni teljes körű - tájékoztatást. A következő tanév tankönyv-rendeléseinek gondjait, megoldási lehetőségeit szintén megosztották velünk. Az is jó dolog, hogy az egyébként sok eseményt szervező iskola nemcsak előzetesen tájékoztatott bennünket a közelgő rendezvényekről, hanem igényli tevőleges részvételünket. Ugyancsak itt és közösen próbáltunk válaszolni arra az időszerű kérdésre, hogyan lehetne a szülői értekezletek rendszerét a kor követelményeihez igazítani.

Ezek azok a változások, amelyek kapcsán érezzük, hogy partnerként kezelnek bennünket. A felvetődő problémák megoldásába bevonnak, mi is magunkénak érezhetjük az iskolát és nem csak gyermekeink. Ettől érezzük egyre többen, hogy családias a légkör: a kudarcokat közösen vállaljuk, az eredményeknek közösen örülünk.

A valóságról saját szemével meggyőződhet bárki: március 15-én, az ünnepi kerékpározáson, vagy az azt követő esti fáklyás felvonuláson. Május végén pedig a közös DAMO gyermeknapon.

Hornyik László
SZMK elnök


<<< Vissza