<<< Vissza

Kényes örökzöldek
Zöldrovat

2004. március 12.

 
Arról már múlt heti lapszámunkban olvashattak, hogy az örökzöldek helyének kijelölése a kertben nem egyszerű feladat. Miután az elképzelésünk megvan, lássunk hozzá az ültetéshez. Kezdjük a beszerzésnél. Csak egészséges, szép formájú növényeket vegyünk meg! Fontos, hogy a gyökérzet is ép legyen, ne legyen rajta betegségnek jele.

Földlabdás, vagy konténeres növény vásárlásakor nézzük meg, hogy a termesztő közeget a gyökérzet milyen mértékben szőtte át. Az ültetést márciusban végezzük el. A konténeres növényeket nyáron is ültethetjük, de csak abban az esetben, ha megfelelő öntöző-párásító berendezésünk van. Az ültető gödör mérete 1 méter magas növény esetén 80x80x60 centiméter. A földlabdákról csak a műanyag, és drót jellegű csomagoló anyagokat kell eltávolítani, a könnyen korhadó szövetet nem. A növényeket ugyanolyan mélyre ültessük, ahogy a faiskolában voltak.

Fontos tudnivaló, hogy gyökérzetüket nem kell visszavágni. Friss trágya és gyorsan oldódó műtrágya használata sem javasolt. Előnyös viszont a lassan oldódó műtrágya (Osmocote), a tőzeg vagy a komposzt bekeverése.

Az örökzöldek nehezebben viselik az átültetést, kiültetést, mint a lombhullató növények. Az elültetett cserjéket alaposan öntözzük be. Az ültetés évében ne várjunk sokat a növényeinktől, fontos, hogy életben maradjanak intenzív locsolás, árnyékolás és párásítás mellett.


<<< Vissza