<<< Vissza

Pontrendszerszerint osztanak

2004. március 12.

 
A város sportkoncepciója több olvasatban került az önkormányzat bizottságai elé. Szűcs Lajos alpolgármester, a téma előadója elöljáróban elmondta: minél szélesebb körben beszélnek róla, annál jobb koncepció alakulhat ki. Megvárták, míg a sporttörvény megjelenik. Hiszen előjöhetnek olyan dolgok, melyeket még beépíthetnek. Mint kiderült, sok értékes és jó javaslat érkezett a koncepció készítőihez. Beleértve a lakossági véleményeket is. Remélik, így olyan anyag kerül majd a döntéshozók elé, amely méltán szól a nemzeti sport városáról.

Az alpolgármester szerint is a támogatásoknál voltak viták, milyen arányban osszanak.

- Tudjuk, a pénz sosem elég. Az volt a tervünk, hogy kiderüljön belőle, melyik sportágat támogatjuk kiemelten. Tudjuk azt, hogy a város költségvetésének nettó egy százaléka, negyvenöt-ötvenmillió forint körüli összeg az, ami a sportra megy. Az elosztásra pontrendszert állítottunk fel. Mert azt gondoljuk, számunkra minden sport, ami a szentesi emberek köré csoportosul, fontos. Legyen az verseny-, vagy diáksport, mindegy. Ezekre a pénzekre nem pályázni kell, ezeket odaadjuk támogatásként. A pontrendszer egységes nyelven dönti el, kinek mennyi jár - jelentette ki az alpolgármester.

Szűcs Lajos szeretné nyomon követni azt, amit a város az egyesületeknek nyújt. Hiszen az adófizetők pénzéből megy a támogatás. Kijelentette: Nem akar a sportkörök életébe belenyúlni, hanem azt szeretné látni, hogyan használják föl a kapott támogatást. Nem lenne jó, ha abból fizetésekre használnának fel bizonyos összeget.

- Nagyon fontos számomra az utánpótlás - jelentette ki az alpolgármester. - Azokat, akik ebben részt vesznek, lehet segíteni. A csapatsportágaknál azt is figyelembe vettük, hogy vannak sportágak, melyeknek egyes tagjai részt vesznek az olimpián. Gondolok itt Szremkó Krisztinára. Azoknak a sportköröknek, melyek olimpikonokat nevelnek, azoknak plusz pénzt is adunk.

A vita során fölmerült, hogy az iskolák között bajnokságot kell rendezni. Így jobban hozzájárulnak a gyerekek mindennapos testneveléséhez. Fölmerült, hogy különböző sportlétesítmények használata. Ideális lenne, hogy télen még nagyobb lehetőséget tudnánk adni az egyesületeknek a sportcsarnokban. Mindennek határt szab a pénzügyi lehetőség.

Dongó László véleménye szerint a város versenysportja gyengélkedik. Folyamatosan gyengül a vízilabda, a futball, és a tenisz, haldoklik a kézilabda. Kevésnek találta a diáksportra szánt összeget. Dr. Dömsödi József elmondta, számtalan olyan véleményt lehet hallani a városban, hogy a vízilabdacsapat jelenlegi szereplése mellett nem érdemli meg az önkormányzati támogatást. A férfi csapat mélyrepülésének okait kellene elemezni, amely nemcsak a pénztelenségre vezethető vissza. Véleménye szerint a klub élén személyi és szemléletmód változtatásra is szükség lenne. Halmai László annak a véleményének adott hangot, hogy célszerű lenne projektekben gondolkodni. Konkrét célokat kell kitűzni. Mint mondta, Magyarországon Szentes a vízilabda- sportjáról híres. A vízilabdát kellene úgy szponzorálni, finanszírozni, hogy a város büszke lehessen rá. Szűcs Lajos a projektekben való gondolkodással nem értett egyet. Mint mondta, ne az önkormányzat határozza meg, hogy ki milyen sportágat űzzön. A gyerekek, a város lakossága döntse el, mit szeretne sportolni.

Móra József kijelentette: a Szentesi Vízisport Klubnak alapszabályzata van, nem a polgármester döntésétől függ, hogy az egyesület milyen határozatot hoz, hanem a közgyűléstől. Tudomásul kell venni, hogy a szentesi anyagi lehetőségek meg sem közelítik más OB I-es egyesületek lehetőségeit. Rébeli Szabó Tamás kifejtette: a férfi csapatnak 5-7. helyen kellene szerepelnie. Véleménye szerint a rendszernek nincs megtartó ereje, elmennek a játékosok.

Szirbik Imre polgármester arról szólt, hogy a tatai edzőtáborban részt vett a 13 nemzeti sportváros polgármestereinek tanácskozásán. Elmondta, minden sportvárosban megközelítőleg egy százalékos a sporttámogatás. A sport a teljesítményen túl az esélyről is szól, ha van tehetsége, kitartása a sportolónak, akkor előre jut. A koncepciónak a fejlődés esélyét is meg kell adnia.

A sportkoncepció kidolgozói március közepéig várják a javaslatokat. A testület áprilisi ülésén fogja tárgyalni másodjára.


<<< Vissza