<<< Vissza

Az osztályvezető elismerése (2.)

2004. március 5.

 

Dr. Kovács Aranka, a szentesi kórház belgyógyászati osztályának vezetője néhány héttel ezelőtt kapta meg a dr. Bugyi István-emlékérmet, amely a legnagyobb elismerésnek számít a kórházban. A főorvos a betegek konkrét gyógyítása mellett "szívügyének tekinti" az általa alapított Szívügy klub igazgatását és az osztály zavartalan működésének irányítását is.

- A belgyógyászati osztály vezetésén kívül ön egy másik fontos feladatot, a Szívügy klub vezetését is ellátja. Honnan jött az ötlet a klub létrehozására?

- A Szívügy klubot, ami a szívbetegeket tömöríti magába 1989-ben alapítottuk meg a szívbetegekkel. Azért szerettem volna ezt a klubot megvalósítani, mert a szívbetegek komoly, nehéz döntések elé kerülnek nap mint nap azzal, hogy vállalják-e a komoly vizsgálatokat és a műtéteket. Ebben a klubban szabadon elmondhatják a szorongásaikat, a saját sikereiket és a gyógyulással kapcsolatos meglátásaikat. A klub változó taglétszámmal, 25-40 fővel működik. A programok eleinte leszűkültek beszélgetésekre, ismeretátadásra, később azonban bővítettük a témákat és azóta nemcsak szívbetegségekkel kapcsolatos témákban tartunk előadásokat. Az utóbbi években pedig nagyon kellemes egy-három napos kirándulásokra is eljutunk a tagokkal.

- Milyen állapotban van jelenleg a belgyógyászati osztálya?

- A kórház gazdasági szempontból az utóbbi időben igen rossz helyzetben volt. Ez nem egyedi probléma, sajnos az ország több intézményére is jellemző. A belgyógyászati osztályt is ugyanazok a nehézségek sújtják, mint a kórház többi osztályát. Ettől függetlenül nekünk biztosítani kell a betegek megfelelő ellátását. Úgy gondolom, ez eddig sikerült és a betegek ebből a helyzetből csak igen keveset éreztek meg.

- Mint minden területen, a gyógyításban is nagyon fontos az utánpótlás. Annak ellenére, hogy jelenleg a leépítések időszaka jellemző, vannak fiatal orvosok az osztályon?

- Az osztályunkon jelenleg két fiatalabb orvos van. Mindketten szakorvosok már, sőt a diabetológus szakképesítést is elvégzik az idén. Ez azt jelenti, hogy ezek a fiatal orvosok, már hét éve végeztek. Az osztály gerincét a közép korosztály képviseli. Velem együtt kilencen dolgozunk a belgyógyászati osztályon, ebből a kilenc személyből négy a főorvos. Nagyon fájlalom, hogy - annak ellenére, hogy a szentesi kórház a szegedi egyetem oktató kórháza - évek óta nem jönnek hozzánk hallgatók gyakorlatra. Pedig úgy érezzük, hogy sok mindent át tudnánk adni a fiataloknak, és biztosítanánk a megfelelő gyakorlati oktatást. Sajnos, vidéki kórházakba kevésbé jönnek a hallgatók, és egyre kevesebb az orvosi egyetemre jelentkező fiatalok száma is. Annál is inkább örülnénk a kezdőknek, hiszen egyre többen közelednek a nyugdíj felé, és jó lenne azt tudni, hogy van egy stabil, megbízható utánpótlás gárda a szentesi kórházban.

Kruzslicz Anita


<<< Vissza