<<< Vissza

Megőrizni a fejlődést

2004. február 27.

 

Nagyon kemény költségvetési év elé nézünk, jelentette be Szirbik Imre polgármester az önkormányzat februári ülésén. Emiatt összefogásra és tettre kész, közös építőmunkára hívta fel mindazok figyelmét, akik a városért tenni, cselekedni akarnak. Céljainkat csak úgy érhetjük el, ha alkotó erőnket egyesítjük - mondta a polgármester.

A város első embere így fogalmazott: amikor az elmúlt év novemberében a képviselő-testület a lehetőségeit és céljait mérlegelve meghatározta a 2004. évi költségvetési koncepció alapelveit, egyértelműen hitet tett a város dinamikus fejlődésének megőrzése mellett, és e cél megvalósítása alá rendelte a más területek gazdálkodását. A polgármester a fejlesztési célok között említette a csatornázás megindítását, a megyeháza felújításának megkezdését, utak, járdák, lakások építését, a város szépítését és komfortosítását. A fejlesztési célok mellett sem feledkezhet meg az önkormányzat a biztonságos működésről, a szociálisan rászorultak, a gyermekek segítéséről, az oktatásról. A közel ötszázalékos csökkenést a hátrányos helyzetű rétegek nem érezhetik meg. Nem csökkentek a szociális kiadások, bővülnek az egyes ellátási formák, új szociális lakások épülnek, megkezdődik az idősek otthona építésének előkészületei. Az oktatás területén a csökkenő gyermeklétszámnál kisebb mértékben csökkennek az oktatási kiadások, és így nő az egy gyermekre jutó ráfordítás, közel háromszor annyi diák kaphat továbbtanulásához városi ösztöndíj támogatást, mint az előző évben.

Karikó-Tóth Tibor nehezményezte, hogy csak az oktatásból von ki forrásokat az önkormányzat. Megkérdezte: hová tűnt a pedagógusbérek reálértéken tartása? Rébeli Szabó Tamás kérte, hogy mérsékeljék a kabinbérletek árát az uszodában, a melegvizes gyermekmedencéknél épüljenek mellékhelyiségek és tusolók. Mint mondta, összvárosi érdek a strandberuházás végleges, megnyugtató befejezése. Erre vonatkozóan nem tartalmaz előirányzatot a költségvetési terv.

Oltyán Lajos, a művelődési és oktatási bizottság elnöke kiegészítésként elmondta: a jelenlegi gazdasági helyzetben a szakmai színvonal megőrzése csak pótlólagos források bevonásával lehetséges. Ezért elengedhetetlen a pályázati lehetőségek minél szélesebb körű kihasználása. Ehhez a saját erőt elsősorban az intézmény költségvetésében kell biztosítani. Továbbá bizonyos értelemben erre szolgál a céltartalék, de ha ez nem elég, az önrészt az oktatási-nevelési és közművelődési intézményekben a forráshiány terhére is szükséges vállalni.

Az indítvány, hasonlóképpen az ifjúsági és sportbizottság javaslatával - miszerint a képviselő-testület ez évtől kezdődően folyamatosan a szabad pénzmaradvány egy százalékával emelje a következő évi sporttámogatási keretösszeget - elfogadásra talált. Dr. Gyenes Ágota és Csernus Lukács László arról szólt, hogy a költségvetésben kevés pénz jut lakástámogatásokra.

Sipos Ferenc kijelentette: ott, ahol sok gyereket kell támogatni, az azt mutatja, hogy a város nem tud mindenkinek munkát adni.

Baranyi Imre annak a véleményének adott hangot, hogy szigorú gazdálkodással a lehetőségek között meg kell teremteni az összhangot. Hornyik László kérte, hogy az elkerülhetetlen létszámcsökkentések esetén humánosan járjon el az önkormányzat, a nyugdíjhoz közel álló dolgozók helyzetét vegyék figyelembe.

Szirbik Imre összegzésként elmondta, a világon minden kormánynak törekvése az, hogy a pénzt magánál tartsa, szereti a feladatokat leosztani, pénz nélkül.

- Tízéves polgármesterségem alatt nem minősítettem kormányt. Megköszöntem, ha valami sikerült, tudomásul vettem, ha nem sikerült. Ars poeticám: nem sírni kell, gondolkozni, utána dönteni. Az első fázison túl vagyunk, nem volt gyönyör, sem díszmenet. Most döntenünk kell, utána cselekedni. A legjobb tudásunk szerint, tisztességgel. Ez a város a mai napig úgy dolgozott, hogy nincs működési hitele. Ezt kevesen mondhatják el a környékünkön - mondta a polgármester.

Két várost említett, mint mondta, Vásárhely és Szeged működési hiányában fuldoklik. Oltyán Lajos, arra hivatkozva, hogy a költségvetés fejlesztési feladatokat is tartalmaz, névszerinti szavazást kért. Így 17 igen, 6 ellenszavazattal a képviselő-testület elfogadta a közel 250 millió forráshiánnyal kimutatott költségvetést.

L. J.

Pénzügyesek véleménye

Az önkormányzat pénzügyi bizottsága is véleményezte a város 2004. évi költségvetését. Félegyháziné Somogyi Éva elnök a képviselő-testület ülésén elmondta: annak, hogy az önkormányzat és intézményei nehéz helyzetben vannak, elsősorban oka az, hogy a források szűkültek, s az ország költségvetése sem jó mederben halad. A kormány nem tudja a normatívákat, a szükséges kiadásokat biztosítani.

Mindezek mellett a bizottság a költségvetést elfogadhatónak találta. Az egyrészt lehetőséget ad az olyan pályázatok benyújtására, amelyeket csak az önhibáján kívül nehéz helyzetbe jutott önkormányzatok kezelhetnek. A kiadásokat - figyelembe véve az intézmények feladatait, azok sajátosságait - sikerült olyan mértékben csökkenteni, hogy a költségvetési hiány a bizottság véleménye szerint kigazdálkodható. Az elnök asszony kihangsúlyozta: továbbra is keresni kell azokat a lehetőségeket, amivel az önkormányzat egyes, kötelező és önként vállalt feladatait hatékonyabb formában, kevesebb költségvetési keret felhasználásával tudja megoldani. A gazdálkodási fegyelem betartása és ellenőrzése ez után is kiemelt feladata kell, hogy legyen a polgármesteri hivatalnak. A pénzügyi bizottság javasolja, hogy az ellenőrzések terjedjenek ki a sportegyesületeknek nyújtott támogatások, illetve a kuratóriumi pályázatokkal elnyert támogatások összegének célszerű felhasználására. Elhangzott: meg kell valósítani a feladatokhoz igazodó intézményrendszer kialakítását.


Zokszó
Képünkön: Vita a költségvetésről. Halmai László (állva) érvel, mellette Dongó László, dr. Gyenes Ágota, Félegyháziné Somogyi Éva.(Fotó: Vidovics Ferenc)

Ismerve politikai vetélytársaink gondolkodásmódját, szükségesnek látjuk rögzíteni, hogy mit támogattunk, mit tudtunk volna elfogadni, s mire mondtunk nemet Szentes 2004. évi költségvetésében.

A Polgári Összefogás Frakció városunk minden fejlesztését támogatja, külön megemlítve a szennyvíz-csatornázást, a megyeháza felújítását, a külterületi útépítéseket, az idősek otthonát, a bérlakásépítéseket és járdaátépítéseket, hiszen azok a helyi polgárok érdekeit szolgálják, nem beszélve arról, hogy szinte kivétel nélkül mind pályázati pénzekből valósulnak meg. Az más kérdés, hogy ha nekünk lenne lehetőségünk kiválasztani a megvalósítandó célokat, sorrendet felállítani azok között, valamint meghatározni az elérendő eredményt, azt mindenképpen másképpen, s főleg más minőségben tennénk, mint a jelenlegi városvezetés.

El tudjuk fogadni a 2004. évi költségvetés kiadásainak növekedését, hiszen való igaz, hogy a szocialista kormány enyhén szólva is aggasztó tevékenységének következtében fellépő negatív körülményekre, az inflációra, az egekbe szökő energia árakra városunknak nincs számottevő ráhatása.

Amire nemet mondunk, és nemet fogunk mondani mindig az, hogy tétlenül és szótlanul szemléljük városunk lakóinak elszegényítését.

Nem akarunk, és soha nem is fogunk beállni az "országos környezetet időjárásként viselő", relatív összehasonlításokkal és ködösítéssel politizálók közé.

Nekünk sok a helyi 15 százalékos víz és csatornadíj emelés, s nem vigasztal, hogy Budapesten 36 százalékról vitatkoztak, nekünk rengeteg a 10 százalék körüli reálbér csökkenés, és mellette egyáltalán nem vigasztal, hogy nincs városunknak működési hitel felvételi igénye, ellentétben Szegeddel és Hódmezővásárhellyel. Azt meg cinikusnak tartjuk, ha a "fű"-től azt várják, értékelje, hogy nem "fűnyíróelv" szerint, hanem "kaszával" vágják le.
S végül szeretnénk megtudni, hogy kik azok a szentesi hátrányos helyzetűek, akik még mindig nem érzik meg a szocialista kormány ténykedésének negatív következményeit, akikre állandóan hivatkoznak, kik azok, akiknek nemhogy romlana, hanem nő az életszínvonala? http://szentes.fidesz.hu

Halmai László


<<< Vissza