<<< Vissza

Vegyes csoportok

2004. február 20.

 

A közelmúltban egy fiatal anyuka kereste fel a szerkesztőségünket azzal a kéréssel, hogy az újság mutassa be a város óvodáinak induló csoportjait és az óvónőket. Kérésének eleget téve elsőként az Apponyi téri Óvodai Munkáltató Körzet induló csoportjairól olvashatnak. Az intézményről Garai Ferencné vezető óvónő beszélt.

- Melyek a kiemelt fejlesztési, oktatási területek a körzet óvodáiban?

- Az óvodai körzetben a nevelőtestületünk- ugyanúgy, mint az összes magyar óvodában, elkészítette a nevelési programunkat, amely az országos óvodai alapprogramra épül. Mi is kiemelten foglalkozunk a játékkal, minthogy minden óvodás életében ez a legfőbb tevékenység. Ezen túl az anyanyelvi és kommunikációs készségek fejlesztésére valamint a mozgásfejlesztésre fektetünk nagy hangsúlyt. Úgy gondoljuk, hogy ahhoz, hogy a gyermek az iskolában biztonságosan megtanuljon írni és olvasni az kell, hogy helyesen, szépen és választékosan tudjon beszélni. Intézményeinkben néptáncra és népi játékok gyakorlására is van lehetőség a nagycsoportos korú gyerekeknek, a Bocskai utcai óvodánkban pedig kialakítottunk egy lovaglásra alkalmas területet, ahol tavasztól őszig lovagolhatnak az óvodásaink.

- Hány csoportba várják a leendő óvodásokat?

- Jelenleg tíz csoportba várjuk az ép gyerekeket, de van egy speciális csoportunk is, ahol értelmi fogyatékos gyermekekkel foglalkozunk. A tíz csoport mindegyike heterogén összetételű, tehát lehetőség van arra, hogy három éves kortól egészen hét éves korig egy csoportba járjanak a családok, barátok, rokonok gyermekei. Így könnyebben elszakadnak a szülőktől és a családi háztól, valamint olyan szempontból is hasznos, hogy ilyen módon a kisebbek sokat tanulnak a nagyobb társaiktól. Ennek köszönhetően minden meglévő csoportunkba várjuk a gyerekeket. Mivel nincs tiszta nagycsoportunk, így nem lehet megjelölni olyan óvónőpárt akik üres csoportszobával várják a gyerekeket.

A nálunk dolgozó pedagógusok személyéről március első hetében, az óvodai nyílt napokon az intézményekben érdeklődhetnek a szülők.

- Milyen mértékben érintett a körzet a leépítésekben?

- Jelenleg úgy szól a határozat, hogy egy csoporttal indul kevesebb szeptembertől a körzetünkben. Ezen a beíratások még módosíthatnak, de különösebb változásokra nem számítunk. Sajnos ez azzal jár, hogy két óvónőtől és másfél technikai dolgozótól is meg kell válnunk.

- Mekkora az ideális csoportlétszám?

- A törvény szerint a legideálisabb csoportlétszám húsz-huszonöt fő. Ez azonban nagyon sok mindentől függ. Vegyes csoportokban ugyanis sokkal jobb a kisebb létszám. A mai gyerekek nem összehasonlíthatóak a tizenöt évvel ezelőttiekkel és a negyvenes csoportlétszámmal. A mai gyerekek és szüleik sokkal több nehézséggel állnak szemben, mint a korábbiak és ez a neveltségi szintjükön is meglátszik. Minden csoportban foglalkozunk részképesség zavarokkal küzdő gyerekek fejlesztésével. Az ő számunk jelentősen nőtt az utóbbi években. Az egyénekkel való foglalkozás nagyon fontos a nevelésben, ezért nem tartom ideálisnak a magas csoportlétszámokat.

- Mióta működik a fogyatékos gyerekekkel foglalkozó csoport, és milyen gyerekekkel foglalkoznak benne?

- A tanulási képességeket vizsgáló bizottság javaslata alapján járnak hozzánk az értelmileg akadályozott gyerekek. A csoport a 1990-es évek elején, kifejezetten szülői kérésre indult, fenntartását a város önkormányzata vállalta. A csoport nagyon sok szentesi családon segített oly módon, hogy a szülők nyugodtan eljárhatnak dolgozni, hiszen mi vigyázunk a gyerekekre. Emellett fontos az is, hogy a szülők nem kényszerülnek arra, hogy már három évesen elszakadjanak - az egyébként is sokkal nagyobb családi támogatást igénylő gyermektől. Jelenleg hét óvodás fejlesztésével és nevelésével foglalkozik egy gyógypedagógus és egy gyógypedagógiai asszisztens.

Kruzslicz Anita


<<< Vissza