<<< Vissza

Negyvenéves lesz a Pollák

2004. február 20.

 

A város oktatási intézményeit bemutató sorozatunkból nem maradhatnak ki a középiskolák sem. Elsőként a Pollák Antal Műszaki Szakközépiskolában történt fejlesztésekről, felújításokról, valamint az intézmény működésérő beszélt az iskola igazgatónője Nagy Gyuláné.

- Igaz már néhány hete benne vagyunk a 2004-es esztendőben, mégis tekintsünk vissza egy kicsit a tavalyi évre. Milyen fejlesztések és felújítások történtek 2003-ban az iskolában?

- A tavalyi évvel kapcsolatosan csak jó dolgokról tudok beszámolni. Több éves problémánk oldódott meg azzal, hogy az első és a második emelet érintésvédelmének felújítását meg tudtuk oldani. Ez azt jelenti, hogy a teljes villamoshálózatot korszerűsítettük. A régi hálózat már nem bírta a sok számítógép okozta terhelést. Ez elsősorban pályázati pénzekből, megyei és városi hozzájárulásokból sikerült. Az idei évben ezt a fejlesztést a földszinti résszel szeretnénk folytatni. Ugyancsak a közelmúltban készült el egy nagyon szép kerékpártároló is, amellyel a gyerekek egy több év óta fennálló kérése teljesült.
Ezen kívül felújítottuk az esőcsatornát is. Sajnos kívülről is látható, hogy a falak eléggé tönkrementek, amely elsősorban a rossz csatornáknak volt köszönhető. Elsősorban szakképzési pénzből sikerült kiépíteni egy új számítógépes tantermet, szám szerint az ötödiket, amely több, mint négymillió forint értékű.

- Milyen felújításokra, fejlesztésekre lenne még szükség?

- Tárgyi felszerelés szempontjából jónak mondható az iskola ellátottsága, de természetesen a profilunknak megfelelően folyamatosan szinten kell tartani a számítógépes parkot.

Az épületet illetően nagyon sok felújításra lenne szükség. Festeni kellene a falakat és mint már említettem az érintésvédelmet is szeretnénk befejezni. Az egyik legnagyobb problémánk pedig a tetővel van. Nem csak csúnya, de be is ázik. Ha a költségvetésünket elfogadják, akkor idén ennek felújítására 1,5 millió forintot kapunk. Ez nem nagy összeg, de a semminél mégis jobb. Szintén régi problémánk a kerítés állapota. Nem csak esztétikailag rontja le a városképet, hanem még balesetveszélyes is. A teljes csere pedig 6-7 millió forintba kerül.

- Milyen szakokra jelentkezhettek az idei évben a nyolcadikos diákok?

- Két szakra jelentkezhettek a nyolcadikos gyerekek. Az egyik az elektrotechnika-elektronkia szakmacsoport a másik pedig az informatika szakmacsoport. Eddig 170 körüli azoknak a diákoknak a száma akik, mint lehetséges cél megjelölték az iskolánkat. Két OKJ-s szakmában is várjuk az érettségizett diákokat. A műszaki - számítástechnikai technikus illetve az ipari elektronikai technikus. Ezek két éves képzéseket jelentenek. Ezek mellett az idei évben ismét szeretnénk elindítani a szoftverüzemeltető osztályunkat is. Van két felsőfokú akkreditált szakképzésünk is a Veszprémi Egyetemmel történő együttműködés alapján. A nappali tagozatos, állami támogatásos informatikai mérnök asszisztens képzés elvégzése után felsőfokú OKJ-s oklevelet kapnak a diákok, de ún. kreditpontok megszerzésével egyenes úton a Veszprémi Egyetem vagy a Kecskeméti Főiskola műszaki-informatikai szakára is felvételt nyerhetnek, valamint van egy levelező villamosmérnök - asszisztens oktatásunk is, amely az idei tanévben indult 25 fővel.

- Vannak adatok az iskolából felsőoktatásba továbbtanuló diákok felvételi arányáról?

- Vannak ugyan adataink, ezek azonban hiányosak. A főiskolák és az egyetemek nem mindig jeleznek vissza, így szinte csak a tanárokon és a diákokon múlik az adatok pontossága. A tanulóink 5-10 százaléka az érettségi után egyből egyetemre megy, másik 10%-uk pedig főiskolára. A leggyakoribb azonban az, hogy érettségi után a diákok nálunk maradnak a 13. és a 14. évben is, és csak azután tanulnak tovább.

- Milyen jelentős esemény elé néznek?

- Áprilisban pedig megtartjuk iskolánk fennállásának 40 éves évfordulóját, amellyel kapcsolatosan egy rövid kiadványt is szeretnénk szerkeszteni.

Kruzslicz Anita


<<< Vissza