A
Kiskereskedők Országos Szervezete (KISOSZ) az Aranykalász étterem és panzióban
rendezte hagyományos évindító találkozóját. Az esemény szakmai témái érintették
- egyebek mellett - az európai uniós csatlakozás feltételei és alkalmazásuk,
valamint a HACCP minőségbiztosítási rendszer bevezetésének tapasztalatait
érintő kérdéseket. Minderről, s az érdekképviseleti munkáról dr. Martonosi
István, a Kereskedők Országos Szövetségének társtitkára, a KISOSZ megyei
titkára tartott sajtótájékoztatót.
Mint megtudtuk, a kereskedők, vendéglátók országos érdekképviseleti szövetsége
évek óta dolgozik azon, hogy a hozzátartozó vállalkozói kört felkészítse
az uniós csatlakozásra. Sajnos a vállalkozók többsége nem érezte szükségét
annak, hogy részt vegyen a fölkészítéseken, vagy odafigyeljen az azzal kapcsolatos
publikációkra. A szakmai témák köre gyakorlatilag az élelmiszerbiztonsági
kérdésekhez, illetve az úgynevezett HACCP minőségbiztosításhoz kötődik.
Az élelmiszer-higiénével kapcsolatos új jogszabály, valamint a közétkeztetésről
szóló követelmények megvalósulása május 1-jétől kötelező.
Az uniós felkészülést segítendő különféle - így a HACCP-ről is - kiadványok
állnak a rendelkezésre. Az ügy érdekében egész napos felkészítéseket szerveznek
a megyében. Két érdekegyeztetésen vannak túl, bevonva a szaktárcát is, bizonyos
dolgokról sikerült megegyezni.
Dr. Martonosi István példaként a garázsboltokat említette. Elmondta,
ott nem tudnak gazdasági bejárót kialakítani. A tárgyalásokon sikerült
elérni, hogy visszamenőleg nem vonatkozik rájuk a szigorú uniós jogszabály,
de akik most létesítenek garázsboltot, azokra már kötelező érvényű lesz.
A KISOSZ támogatólag maga mellett tudja a kereskedők szakszervezetét is.
Az előadó kitért arra, hogy több kérdés tisztázásra ott van Németh Imre
miniszter asztalán. Újságírói kérdésekre válaszolva a megyei titkár elmondta,
az adminisztrációval kevésbé elégedettek a vállalkozók. A feltételrendszerekkel
van néhány gond. Rémhírek is elterjedtek. Vannak dolgok, amivel a vezetőség
és az érdekképviselet sem ért egyet. Mint például azzal az elvárással,
hogy május 1-je után kenyér a fával a polcokon sem érintkezhet.
- Eddig senkinek nem volt problémája ebből. Lecserélésük sok pénzbe kerül
- jelentette ki dr. Martonosi István, majd így folytatta a kérdésekre
adott választ: - Felkészülésben a komolyabb vendéglátósok állnak előrébb,
a kereskedelemben inkább a kicsik voltak megrémülve. Mindenki attól félt,
hogy bezárják majd a garázsboltját. Az uniós lépés után biztos lesz olyan,
akinek végleg le kell húznia a rolót boltja ajtaján. Számukat megsaccolni
ma még nem lehet. A nyugati oldalon érezni, hogy Magyarországra eddig
a nagyvállalkozók fektettek be tőkét, a vendéglátásban fölvásárolják a
határ menti megyékben lévő üzleteket. A keleti piacokat innen, Magyarországról
próbálják megközelíteni. Ez a gyártók vonatkozásában is érezteti hatását.
Eddig a nagyvállalkozások, a csatlakozások után a kis- és középvállalkozók
fognak áttelepülni. Ez a mi boltjaink bizonyos számú megszűnését jelenti.
Hogy mi történik azután? Dolgozhatnak alvállalkozóként, bedolgozóként,
vagy alkalmazotti minőségben.
- Általában négy-öt multinacionális cég szokott megjelenni az országokban,
nálunk ez tíz-tizenötre tehető - folytatta a megyei titkár. - Ezt a fejlődést
nem lehet megállítani, kereskedelmi kultúrát hoztak magukkal, ami már
megmutatkozik a kicsiknél is, másrészt egy olyan árubőséget, ahol vásárlási
kényszert érez az ember. A beáramló tőke szempontjából ez jó az országnak,
de a kisvállalkozóink egyértelműen nem örülnek ennek. Bizonyos értelemben
azzal is lehet számolni, hogy kiszorulnak a magyar termékek. Őket a profit
érdekli, nem az, hogy honnan szerzi be az anyagot. A megyében tavaly kilencezer
körüli volt a létszám, ennek huszonöt százalékát az élelmiszerágazat tette
ki. Országosan ötvenháromezer vendéglátóegység és mintegy hatvanezer élelmiszer-kereskedelmi
egységet fog mindez érinteni.
A tájékoztatót követően rendezték meg a kereskedők megyei bálját. Így
talán jogosan vetődhet fel az újságíró kérdés: vigadnak vagy sírnak a
kereskedők? Dr. Martonosi István a következőképpen adta meg a választ:
- Kereskedőinknek valamikor rendszeresen rendeztünk megyebálat Szegeden.
Azóta kicserélődött a társaság. Most itt, Szentesen újra próbálkozunk
a hagyományok felelevenítésével. Az Aranykalász étteremben Hegedűs István
üzlettulajdonos már több alkalommal szervezett hasonló bált. Nem sírunk,
de azért a vigadásnak sincs itt az ideje.
Lovas József
|