<<< Vissza

Idegen nyelvi könyvtár

2004. február 6.

 
A Boros Sámuel Szakközépiskola, Szakiskola is megnyitotta idegen nyelvi könyvtárát, mely a városban immár a második. A Klauzál-általános iskolához hasonlóan a szakközépiskola is a Tempus Közalapítvány Világ - nyelv programjában pályázott sikerrel, s kapott lehetőséget a nyelvtanulást segítő tanulóközpont létrehozására.

A pályázati feltételeknek megfelelően önálló helyet biztosítottak a könyvtárnak, az iskola harmadik emeletén alakították ki a Forrás - tanulóközpontot. Olvasóterem, mellette egy rádiós- videós terem, valamint húsz számítógép várja azokat, akik a nyelvtanulás korszerű formáját választják.

Az iskolában újdonságnak számít az a szótárprogram, mely amellett, hogy az adott nyelven elmagyarázza a szavak jelentését, még háromdimenziós mozgóképeket is mutat, hogy ezzel is jobban megmaradjon a diákban a tananyag. Vannak azonban hagyományos szótárprogramok is, melyeknek előnye az, hogy különböző szinteken méri a nyelvtudást, vagyis már kevesebb tudással is sikerélményhez juthat a tanuló ezekkel a CD ROM - okkal.

Kilencszáz-ezer forint értékben bővítették az állományt, nagyobb részt nyelvkönyvekkel, regényekkel, tudtuk meg a pályázat egyik felelősétől, Erdeiné Pusztai Judit tanárnőtől. Az iskolások számára is érdekes regények - például Harry Potter, Bridget Jones vagy Adrien Mole történetei - eredetiben, míg más olvasmányok könnyített szöveggel is olvasókra találhatnak a könyvtárban. Rendeltek ifjúsági folyóiratokat is, köztük olyat, melyből a mindennapok nyelvezetét is megismerhetik, sőt ennek anyagát cédén is hallgathatják a diákok. A könyvtár a város iskolásai és tanárai számára is hozzáférhető, hétfőtől szerdáig délutánonként, csütörtökönként már reggel nyolc órától várja a látogatókat. ahogy minden könyvtárban, a multimédiás -és a hangzóanyagok azonban csak helyben használhatók, mondja Kozma Katalin könyvtáros. Délutánonként is használhatják a könyvtár anyagát az iskolások, mert a cél a pályázatban megfogalmazottak szerint is az, hogy a könyvtár segítse az önálló ismeretgyarapítást.

A legújabb filmsikereket olykor az órákra is beviszik a kollégáival, árulta el Erdeiné tanárnő, aki angolt tanít. DVD-n az iskolában oktatott három nyelv bármelyikén - angolul, németül és franciául - is lejátszható minden film, s nem kétséges: imádják ezeket az órákat a tanulók, bár a filmek végén feladatok várják őket.

A későbbiekben szépkiejtési - és fordítási versenyekkel is szeretnék lemérni a tanulóközpontban található eszközök hasznosságát. Nyelvvizsgák tekintetében egyébként jól áll az iskola. A tanárnő elmondása szerint az egyik tizenkettedikes osztályban szinte mindenkinek van már angolból középfokú nyelvvizsgája, többségüknek "C"- típusú, de van olyan szakképző osztály, ahol egyébként is feltétel két nyelvből megszerezni a bizonyítványt. Magas óraszámban tanulják a nyelveket a diákjaik, s a tanárnő szerint kellően motiváltak is. A könyvtár január végi megnyitóján néhány tanuló be is mutatta nyelvtudását versek, szövegrészletek előadásával.

Darók József


<<< Vissza