<<< Vissza

Fűtéstámogatás
A második legnagyobb ellátási forma

2004. január 30.

 
December végéig közel ezren igényeltek fűtéstámogatást a Szentesi Polgármesteri Hivatal Szociálpolitikai osztályán. Lencséné Szalontai Mária az osztály vezetője szerint a napokban megjelent cikkben valószínűleg helytelenül jelentek meg a szegedi adatok, mivel egy akkora városban lehetetlen, hogy csak annyian igényeljenek támogatást. A Szentesről megjelent számok viszont helyesek, hiszen az év végéig egészen pontosan 994 személy kapott ilyen formájú segítséget.

- Kik azok, akik ilyen támogatásban részesülhetnek?

- A fűtéstámogatás a második legnagyobb ellátási forma a szociális osztályon. Ez valószínűleg azért van, mert az önkormányzat rendelete méltányosságot is lehetővé tesz, hiszen a szociális törvény meghatározza, hogy kik azok, akik a támogatást megkaphatják. Ezek alapján fűtéstámogatásban részesülhet az a család, amelyben a jövedelem 20 százalékát meghaladja a fűtéssel kapcsolatos kiadás.

Az önkormányzat rendeletében van egy olyan kitétel is, hogy abban az esetben is kaphatnak támogatást, ha számlákkal nem tudják igazolni. Ez elsődlegesen olyanokra vonatkozik, akik szénnel vagy fával tüzelnek és nincsenek számlái, és nem tudják bizonyítani, hogy ez a költségarány megfelel-e. A legtöbben, akik a szolgáltatóval vagy a DÉGÁZ-zal állnak kapcsolatban azok tudják hozni ezeket az igazolásokat.

Azok számára, akik ilyen számlákkal nem rendelkeznek külön fűtési bizottság bírálja el a kérelmeket.

- A kérelmezők mekkora százaléka kapja meg a támogatást?

A jelentkezők 90 százalékát tudjuk támogatni úgy, hogy az a helyi rendeletek értelmében szabályos. Akik hozzánk fordulnak, általában nagyon nagy szükségük van a segítségre.

- Mekkora összeget tudnak biztosítani a támogatásokra?

- Kétféle összeget állapítottunk meg. Az első: ha számlával tudja valaki bizonyítani, hogy megfelel azoknak a jogszabályi feltételeknek, amelyek ehhez szükségesek, akkor havonta , maximum 5 ezer forintot tudunk biztosítani, ami az egész fűtési szezonra kivetítve körülbelül 30 ezer forint.

Abban az esetben, ha a Fűtési Bizottság méltányosság alapján biztosítja ezt az összeget, annak a felső határa 18 ezer forint.

A kifizetés is több formájú lehet. Mi elsődlegesen a természetbeni ellátásra fektetjük a hangsúlyt. Ez azt jelenti, hogy akik vállalathoz kell, hogy fizessenek, azokat mi átutalással támogatjuk. Tehát az összeget az intézménynek utaljuk.
Legtöbb esetben viszont utalványt kap a kérelmező. Ezt az utalványt a város bármelyik tüzépén be lehet váltani. Később mi felkeressük a tüzépet és elszámolunk.

Ezt a fajta támogatást egyszer kell igényelni. Akkor a határozatban megállapítják az egész fűtési szezonra vonatkozó ellátás összegét, amit - ha a támogatást még októberben igényelte - akkor hat hónapon keresztül meg is kap. A támogatás időarányos, tehát a fűtési szezon kezdetétől, októbertől márciusig lehet megkapni. Az utalványt igénylők azt egy összegben kapják meg, hiszen úgy sokkal gazdaságosabb és célszerűbb.

- A fűtéstámogatáson kívül melyek a leggyakrabban igényelt támogatási formák?

- A rendszeres gyermekvédelmi támogatáson kívül természetesen gyakori a rendkívüli gyermeknevelési támogatás is. Jelentős a lakásfenntartás és az átmeneti támogatást igénylők száma is. A gyógyszerárak emelkedése miatt pedig egyre többen fordulnak hozzánk méltányossági közgyógyellátási igazolvány kiadásáért is.

- Van -e elegendő pénz a támogatásokra?

- Úgy gondolom, hogy a szociális ellátásokra a költségvetés mindig biztosította a szükséges pénzösszeget, így a kért támogatások kifizetésével nincsenek problémáink.

Kruzslicz Anita


<<< Vissza