<<< Vissza

Szentesi festőművészek kézjegyei

2004. január 23.

 
Csodálójuk vagyok a harmincas évek eleje óta. A Munkás utca 26. számú telken Banga János szél- és motormeghajtású malmát Koszta József festette. Iskolás társaimmal kifli alakban álltunk mögötte, figyeltük ecsetvonásait. A malmot - a Nagyvölgypartot a vásznon is láttuk.

Tokácsli Lajos tárlatát szerencsém volt látni. László testvérével - villanyszerelő - munkatársi kapcsolatom során (1964-ben) jártam otthonában. Előszobája falán függött a művész alkotása, amely Lászlót élethűen ábrázolta.

A kiséri Pipacs utca - hajdani poros, feneketlen sáros - végénél a Jenei család szélmalmából átalakított, motormeghajtású "hengermalmát" és az előtte álló zsákokkal megrakott kocsit, lovakat Zsille Győző megörökítette.Grafikáját a Szentesi Élet 1973. év IV. számában közzé tette. Amit nem "nosztalgiából", napjainkban is nézegetem.

Dr. Tari Gábor sebészfőorvos elmondta: "ismerni kell az anatómiát, arcot, alakot meg kell figyelni, az ecsettel ezután kell dolgozni." Rendelőjében készítette dr. Bugyi István professzort ábrázoló alkotást. Majd a kórház igazgatói iroda falára került. A művészek tudását, szorgalmát alkotásaik szimbolizálják.

Kátai Ferenc


<<< Vissza