<<< Vissza

Marokkói "hangulatjelentés"

2004. január 23.

 

Estefelé van igazán nagy élet, amikor a tér megtelik emberekkel és a gázlámpák fényénél sült hús illata árad a levegőben. Szabályos utcákba rendeződött kifőzdék tucatjai gondoskodnak a gasztronómiai élményekről, a marokkói konyha minden remeke megtalálható a tér lacipecsenyéseinél. A főtt birkafejet ugyan nem kóstoltuk meg, de a nemzeti ételnek számító tazsint és kuszkuszt annál inkább. A higiénia miatt nem nagyon kell aggódni, mivel mindent előttünk sütnek meg.

Marokkóban is csak a drága állami boltokban vannak rögzített árak. A hagyományos kis boltokban az alku során alakul ki a végleges ár. A bazárok az alkudozás magasiskolái, itt nem boldogulhatunk az alapszabályok ismerete nélkül. A kiváló kereskedelmi érzékkel rendelkező eladók előbb felmérik a vevő igényeit, majd az árut dicsérik és csak ezután mondanak egy képtelenül magas árat, amiből nyilván sokat tudnak engedni. Ekkor kérik azt, hogy mi is engedjünk az általunk kínált árból, vagyis fizessünk többet az áruért. Az álláspontok előbb-utóbb közelednek egymáshoz, ha mégsem egyezünk meg, akkor legfeljebb távozunk a boltból. Ez esetben az utcán még megkaphatjuk a kinézett holmit az utánunk jövő kereskedőtől - feltéve, hogy megéri neki az üzlet. Ellenkező esetben egy másik boltban kissé magasabb kezdőárat mondva elölről kezdhetjük ezt az össznépi társasjátékot.

Dél felé vöröses agyagházak, barátságos kis falvak, kashbák vagyis erődök és hegyek varázsolják el utazókat. A "kashbák útja" teli van a régi erődök romjaival, ezek a kashbák mind négyszögletes alaprajzúak, négy sarkukon egy-egy toronnyal. A környék leghíresebb kisvárosa, Ait Benhaddou a világörökség része lett, érdekessége a kashbákhoz vezető szűk sikátorok útvesztője, a kszár. A helyet filmekből ismerhetjük, például A múmia, A Nílus gyöngye vagy A gladiátor készült itt.

Dél-Marokkóban található Zagora, ahol a legfontosabb látnivaló a híres "Tombouctou - 52 jours" feliratú tábla, ami azt jelzi, hogy a legendás Timbuktu városa (a mai Maliban található) már csak 52 napnyi karavánútra van.

Az Erg Chebbi a hatalmas homokdűnéknek köszönheti a hírnevét. Mi hajnali fél ötkor keltünk, hogy egy óra alatt felmásszunk a 180 méter magas homokdűnék legnagyobbikára, ahol megnéztük a napfelkeltét. Bár a nap nagyon gyorsan, alig néhány perc alatt felkel, a látvány mégis csodálatos. Mivel a sivatagban voltunk, berber módra mi is kendővel védtük az arcunkat a szélben szálldogáló homokszemcséktől.

Fezben szinte kézzelfoghatóan jelen van a múlt. A város 200000 lakosa ma is aktívan folytatja hagyományos életmódját és azokat a kézműves mesterségeket, amelyeknek a város hírnevét köszönheti. Külön negyedben működnek a szőnyegszövők, a rézművesek, az ékszerészek, a fazekasok. A fezi bőrcserzők kádjai világszerte híresek és kegyetlenül büdösek, csak távolról érdemes őket szemügyre venni.

Fez egyben a kiskereskedések városa is, a legkisebb boltokon még ajtó sincs, az eladó a pult fölött lógó kötélen lendül be az üzletébe. Marokkóban könnyen lehet olyan érzésünk, hogy mindig, mindent és mindenhol meg lehet kapni és ez majdnem így is van..

Az utcák szerkezete nem sokat változott a középkor óta, ma is csak gyalogosan lehet közlekedni az óvárosban azaz a medinában. Ilyen szűk utcákban az áruszállítás hagyományos módon, vagyis szamár- és öszvérháton zajlik. Sajátos élmény a sarkon befordulva egy öszvér képébe bámulni és gyorsan kitérni, mielőtt a lábunkra lép.

Sokszor a mecsetek környékén egy rúd van keresztbetéve az utcán, egyrészt azért, hogy az említett állatok ne tévedjenek be, másrészt azért, hogy az emberek kénytelenek legyenek lehajolni belépéskor. Nekünk gyauroknak természetesen tilos a bemenet.

"Ha valaki tudást akar szerezni, vagy azt ki akarja egészíteni, akkor utazni kell" - mondta Ibn Khaldun középkori arab filozófus.

Érdemes tehát elmenni ebbe a gyönyörű és barátságos országba. Asszalam alejkum.

Berkecz Pál


<<< Vissza