<<< Vissza

A galéria harminc éve
Kiállítás a Művelődési és Ifjúsági Házban

2004. január 23.

 
A Szentesi Művelődési Központ Kossuth téri galériájának múltját elevenítik fel a Szentesi Levéltár segítségével. Az ott található archív anyagokból Labádi Lajos igazgató állított és szerkesztett össze egy nagyon érdekes, dokumentum értékű tárlatot. Sokan emlékeznek még arra, amikor a Kossuth tér 5. szám alatti, úgynevezett fehérház elkészült, egy kiállítótermet alakítottak ki az épület hátsó szárnyában. A galéria azóta rangot vívott ki magának. Csak érdekességként: Dél-alföldön ez az egyetlen olyan hely, ami eredendően is kiállító teremnek készült.

A visszatekintést Kruzslicz Pállal, a Szentesi Művelődési Központ igazgatójával tesszük meg. Az igazgató úr abban az évben kezdett az intézményben, számára a jeles dátum így duplán emlékezetes marad. Mint tudjuk, 1974. április 2-án volt az avató ünnepség, dr. Kocsis Ferenc tanácselnök-helyettes mondott ünnepi beszédet.

- A megnyitón Szentesről elszármazott alkotók képeiből rendeztek kiállítást. A képzőművészek nagy örömmel vették a lehetőséget, számban is sokan szerepeltek benne. Többek között Tokácsli Lajos festőművész, de mások is ott bábáskodtak a tárlat megrendezésénél - meséli az igazgató. Majd folytatva a visszaemlékezést, a következőkről számol be:

- A Művelődési Központ akkor két épületből állt, a Móricz Zsigmond Művelődési Házból és a Tóth József Színházteremből. Azt követően a főtéri galériát is az intézmény működtetésébe adta a városvezetés. Sok érdekes, izgalmas kiállítás rendeztünk. Nagyon jó kapcsolatot alakítottunk ki a Nemzeti Galériával. Dr. Pogány Ödön Gábor igazgató, művészettörténész nagyon szeretett lejárni Szentesre, számunkra pedig kincsesbánya volt a fővárosi kulturális intézmény. Anyagából sok-sok kiállítást be tudtunk mutatni. Egy érdekes adalékot elmondanék. Derkovits Gyula gyűjteményes anyaga, mintegy harmincöt-negyven képpel, óriási sikerrel szerepelt Milánóban. Sikerült megegyeznünk a szervezőkkel, hogy hazajövet három hétre itt "felejtik" az alkotásokat Szentesen. Az egész országból idejöttek Derkovits-képeket nézni.

- A kiállításokat követve látható, hogy fontosnak tartják a Dél-alföldön alkotó művészek folyamatos bemutatását.

- Igen. Mellettük a helyi alkotók legrangosabbjainak is igyekeztünk önálló kiállítási, bemutatkozási lehetőséget biztosítani. A város annakidején Koszta-plakettet adott ki. Az alkotóknak több mint tíz éven át folyamatos kiállítási lehetőséget biztosítottunk. Sajnálom, hogy ma már múlt időben beszélhetünk róla. 1982 táján különleges szenzáció volt az országos aktfotó kiállítás. Kuriózumként indult, anyaga bejárta az országot. További visszatérő kiállításunk a Katona Kis Ferenc és neje Júlia Alapítványhoz kötődik. A kuratórium minden évben meghirdeti a pályázatot. Fennállása óta szép sikereket ért el, tizenöt évvel ezelőtt például, igaz, akkor más kamatozással működtek az alapítványok, az akkori Kossuth-díj kétszeresét adományozta az alapítvány. A nyertesnek két év múlva önálló kiállítással kell jelentkeznie a galériában. Legalább tizenöt éve működik az a kiváló kapcsolat, amely a topolyai művészeket mutatja be. Évente megrendezendő kiállításuk színesíti a palettát.

- Az évek folyamán sokat változott az emberek érdeklődése. Hogyan érzékelik mindezt az intézményben?

- Ez sok mindenre érvényes, nem lehet csak a képzőművészeti tárlatokat kiemelni közüle. Ha van egy rangos kiállítás, nagyon sokan összeszaladnak, érdeklődnek. Törzsközönsége van a galériának, akik szinte állandóan látogatják, de nemcsak a megnyitókon érdeklődnek az emberek, a galéria nyitva tartása alatt is. Az önkormányzat hozzájárulásával az általános- és a középiskolás csoportokat ingyen fogadjuk, ez szerintem nagyon fontos, nemes gesztus.

- Milyen jellegű kiállításokra gondolnak a jövőben?

A galériában elsősorban művészeti kiállításokat rendezünk. De volt már bélyegkiállításunk, láthattak az érdeklődők kéziratos térképeket is. Egy évben 10-12 kiállítást rendezünk. Idén a Koszta József Múzeummal közösen Hermann Lipót grafikáiból nyílik kiállítás márciusban. Ez is kuriózum lehet. Megrendezzük az alkotó pedagógusok tárlatát, a Katona Kiss Alapítvány pályázatában önállóan Barta András mutatkozik be majd a galériában.

Lovas József


<<< Vissza