<<< Vissza

Partnerközpontú munka
 A Felsőpárti Óvoda Munkáltató Körzetben

2004. január 23.

 

Az idei évben több hagyományosnak mondható és újdonságnak számító rendezvényt is szerveznek a Felsőpárti Óvodai Munkáltató Körzetben. Többek között erről és a tavaly befejeződött minőségfejlesztő programról Csatlós Péterné a körzet vezető óvónője nyilatkozott lapunknak.

- Körzetünkhöz tartozik a ruhaüzemi óvoda három csoporttal, melyben sajnos az utóbbi években tapasztalható bizonyos létszámcsökkenés. Hozzánk tarozik még a Damjanich utcai óvoda két csoporttal, ahol viszont évek óta túljelentkezés van. Ezeket gyerekeket így átirányítjuk más tagintézményekbe. Ugyancsak létszámcsökkenés a jellemző a központi óvodára, a Rákóczi utcaira is.

- Hogyan telt el az elmúlt év az óvodában?

- Az elmúlt év eredményekben gazdagon, de nagyon sok munkával telt el a Felsőpárti Óvodai Munkáltató Körzetben. Befejeződött a másfél éves minőségfejlesztő tevékenység a Comenius - 1 program kiépítése, amely a partnerközpontú működés javítását célozta.

Ez nagyon nehéz és sokrétű munka, de sok a pozitív tapasztalat, és a program igen kedvező eredménnyel zárult. Ebben a folyamatban az volt a fő cél, hogy megismerjük a szülők, a gyerekek, az óvodai dolgozók és az egyéb partnereink igényét és az elégedettségi szintjüket. Ezt különböző módon, kérdőívekkel mértük, ezek segítségével tudtunk olyan pedagógiai célokat és feladatokat meghatározni, amelyek eredményesebbé tehetik a munkánkat. A feladatot irányítottan végeztük, az Expanzio tanácsadó cég szakértőjének közreműködésével. Az ő minősítése megerősített bennünket abban, hogy vannak a munkánknak értékei, olyan hagyományok, amiket mindenképpen tovább kell vinni.

- Milyen rendezvények színesítették az óvoda hétköznapjait?

- Úgy gondoljuk a partnereink és a szülők elégedettségét fokozni tudjuk azzal, ha ők is részesévé válhatnak a nevelőmunkának. Ennek a legkonkrétabb és legérzékelhetőbb formája az, amikor egy gazdag rendezvénysorozaton keresztül a gyermek, a szülő és az óvónő együtt tölt el egy kellemes napot, egy délelőttöt. Így rendszeresen, mostmár hagyományként működnek olyan rendezvényeink, mint a Damjanich utcai óvodában a családi gyereknap, ahol egész nap együtt játszhatnak, szórakozhatnak a körzet óvodásai és szüleik is. A ruhaüzemi óvodában évek óta családi barkácsnap keretében próbáljuk a szülőket ötletekhez juttatni, hogy otthon is el tudjanak készíteni gyermekükkel egy-egy ajándékot.

Ebben az évben, újdonságként a Rákóczi utcai óvodában családi sportnapot is szerveztünk, melyről igen kedvező visszajelzéseket kaptunk.

- Az épületek állapotáról ha mondana valamit...

- Azt kell mondanom, hogy is-is. Az önkormányzat viszonylag kevés összeget tud biztosítani ahhoz, hogy az épületek kívül-belül megfeleljenek az elvárásoknak. Az intézményeink öregek, úgyhogy szinte teljeskörű felújítás lenne szükséges. Viszont az elmúlt évben egy pályázatnak köszönhetően négy csoportszobát újra tudtunk parkettáztatni és ki tudtunk festetni. Én bízok benne, hogy az elkezdett fejlesztés tovább folytatódik és rövid időn belül felújításra kerülnek a nyílászárók és a külső homlokzat is. Az óvodai dolgozók egyébiránt gyakran besegítenek a felújításokba. A kisebb festéseket és javításokat gyakran ők végzik el.

- Az óvodák eszközellátottsága...

- Alapvetően azt mondhatom, hogy jó. Ebben segítségünkre van az óvoda alapítványa is, ahová a szülők és az egyéb támogatók rendszeresen felajánlják adójuk 1 százalékát. Ebből minden évben két-háromszázezer Ft-ot játékokra, sporteszközökre költünk, tehát folyamatos a fejlesztés.

- Milyen speciális oktatás folyik az óvodákban?

- Több éve kidolgoztunk egy fejlesztési modellt, melyben az átlagostól eltérő fejlődésű gyerekek fejlesztését végzik. Ebben a modellben meghatároztuk a fejlesztőpedagógus, a logopédus, a gyógytestnevelő és az óvodapedagógus feladatait, kompetenciáit és azt a foglalkoztatási keretet amelyben az adott gyermeket továbbfejleszthetik.

- Melyek az idei év tervei?

- Szakmai munka területén nagy feladat áll előttünk, ugyanis el kell készíteni az óvodák minőségfejlesztési rendszerét. Emellett természetesen tovább folytatódnak a már eddig is sikeresnek bizonyult rendezvénysorozataink is.

Kruzslicz Anita


<<< Vissza