<<< Vissza

Bölcs Palkó és társai...

2004. január 23.

 
A Kiss Bálint Református Általános Iskola rendezte meg ebben a tanévben is a sok-sok évre visszatekintő hagyományos mese- és prózamondó versenyt a felső tagozatos általános iskolás gyerekeknek.

A barátságos hangulatú bemutatón minden vendég örömmel hallgatta a magyar és világirodalom legszebb alkotásait, illetve azok részleteit. Tapsolhatott a közönség humoros hangvételű népmeséknek, de méltán kaptak elismerést azok a tanulók, akik Móra Ferenc, Andersen, Victor Hugo, Mészöly Miklós, Padisák Mihály, Lázár Ervin, Tamási Áron, Karinthy Frigyes, Janikovszky Éva stb. alkotásaiból mutattak be ízelítőt.

Huszonöt tanuló mondta el a számára legkedvesebb irodalmi alkotást vagy annak részletét. S az igényes interpretációra utal az a tény is, hogy egyik korcsoportban sem ismétlődött ugyanaz a mű. A gyerekek választása minden esetben igen frappáns volt, hiszen sikerült megtalálni azt a történetet, amely mindegyikük egyéniségének leginkább megfelelt. Dicséret illeti a tanulókat, a felkészítő nevelőket egyaránt, hiszen minden versenyző pontos szövegtudással, magabiztosan, élvezetes előadással mutatta be tudását.

A bemutatót követően, míg a zsűri tanácskozott, a gyerekek uzsonnázgatás közben beszélhették meg az átélt élményeket. Kis pihenő után mindenki izgatottan várta a zsűri megérkezését, és a fürkésző gyermekszemek egységesen tapadtak néhány pillanattal később a belépő felnőttekre. Az értékelés, a "jó tanácsok" meghallgatása, az emléklapok kiosztása után az alábbi eredményeknek tapsolhattak az érintettek:

Az 5-6. osztályosoknál Koromné Seri Anikó (zsűrielnök) értékelte a produkciókat.
1. Spitzer Jenő, Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola, felk. nev. Ráfiné Gáspár Annamária,
2. Nánási Attila, Koszta József Általános Iskola, felk. nev. Dévayné Szabó Éva,
3. Helgert András, Klauzál Gábor Általános Iskola, felk. nev. Téli Márta,
4. Menyhárt Kata, Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola, felk. nev. Szabó Veronika,
4. Sárai Sára, Kiss Bálint Református Általános Iskola, felk. nev. Farkas Márta. (Két 4. helyezés született!)

A 7-8. osztályosoknál Vanó Éva (zsűrielnök) hirdetett eredményt:
1. Szeri Krisztina, Koszta József Általános Iskola, felk. nev. Dévayné Szabó Éva,
2.Kovács Zsuzsanna, Koszta József Általános Iskola, felk. nev. Takács Lászlóné,
3. Bagi Dóra, Petőfi Sándor Általános Iskola, felk. nev. Fári Andrea.

Ezen a délutánon bebizonyosodott, hogy milyen jól elférnek egymás mellett Bölcs Palkó, magyar népmesehős és a világirodalom számos alakja. S hogy mennyire szükség van anyanyelvünk ápolása érdekében az ilyen jellegű versenyekre, az nem igényel különösebb bizonyítékot. Akkor, amikor a média ontja a negatív példákat, ez a délután a maga meghittségével, őszinte gyermeki tisztaságával, valami csodálatos világba vezette a résztvevőket.

Mindezekért köszönjük a házigazda iskola vendégfogadását, szervezőmunkáját, egyben gratulálunk minden versenyzőnek a színvonalas előadásért.

Kis-Rácz Antalné
szaktanácsadó


<<< Vissza