XXXV. évfolyam 2. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

Emelt szintű bérlakások a Petőfi utcában
 

2004. január 16.


A Belügyminisztériumban 178 millió forint állami támogatásról szóló dokumentációt vett át január 12-én Szirbik Imre polgármester. Mint megtudtuk, Lamperth Mónika miniszter több, mint9,3 milliárd forintot osztott el állami támogatásként az ország 110 önkormányzata között.

Mivel a szentesi helyhatóság két pályázatát is kedvezően bírálták el a kormányzat illetékesei, annak köszönhetően folytatódik a szociális bérlakások építése Szentesen. Az összeget új lakások építésére, felújítására, utólagos hőszigetelésére és egyéb feladatok elvégzésére nyerte el a megye egyik, Szeged után legjelentősebb sikert elért helyhatósági pályázója, Szentes.


Bővebben


 

Visszaminősítés (?)
 Kórházi helyzet

2004. január 16.


Rengeteg mendemonda kering napjainkban a kórházról. Nagyon sokan úgynevezett félinformációkból próbálnak kikövetkeztetni bizonyos híreket. Szirbik Imre polgármester szerint három dologról beszélhetünk. Az egyik a csonkolás visszafejlesztése.


Bővebben


 

Eredményekre várva
 Nehéz ősz után

2004. január 16.


A Szentesi Vízisport Klub két szakágból áll, férfi és nő vízilabda szakágból. A nőknél öt, a férfiaknál nyolc csapat dolgozik. Az egyesület létszáma általában 300 főben stabilizálódik. Ők azok, akik tagdíjat fizetnek.

Mindenegyes csapatnak edzője van, akik megfelelnek az előírt követelményeknek. Szinte valamennyi diplomás, tanárember. Dr. Tóth Gyula személyében mesteredzőt tudhat magáénak a szentesi vízilabdasport.

A fent leírtakat Juhász József klubelnöktől tudjuk. Vele beszélgetünk.


Bővebben


 

Mentés a jégről
 Tömlő a létrában

2004. január 16.


December egyik jeles napján többen megálltak és riadt arccal figyelték, amint a szentesi tűzoltók a kertvárosi városrész mellett található Dessewffy Arisztid soron a Kurca jegére léptek. Meg is indult a találgatás, hogy miért ez a nagy felhajtás, de mindenkit megnyugtattak, hogy nem történt tragédia, ellenkezőleg, gyakorlatot tartanak egy új mentési eljárás kidolgozásáért.


Bővebben


 

Számlálva vannak a napok
 

2004. január 16.


Január 22-én, csütörtökön kezdhetjük a visszaszámlálást, mert akkor elmondhatjuk: már csak száz nap van hátra, és belépünk az Európai Unióba. Nem tehetek róla, én magam úgy várom május elsejét, mint kisgyerek a karácsonyt. Pedig felnőtt ésszel tudom, hogy nem fog történni semmi "Jézuskajárás". Legfeljebb az optimizmusra hajló idősebb magyarok emlékezete fog beindulni s fogja mondani: most van ideje énekelni, hogy "Itt van május elseje..." Mert eme "itt van" tényleg ad okot a reményre.


Bővebben


 

Megemlékezés
 

2004. január 16.


Hatvanegy évvel ezelőtt a szikrázó fehér pokol 150 ezer magyar apát és fiút zárt örökre magába.

Immár hagyományosan mécses gyújtásával emlékeznek a DON-kanyarnál elesett áldozatokra, az urivi áttörés napján: január 12-én a II. világháborús emlékműnél.


Bővebben


 

A Széchenyi-liget születése
 135 éves a liget (1869)

2004. január 16.


Képünkön: A Széchenyi-liget helyét jelölő térképvázlat 1866-ból

Szentes egyik legszebb közalkotásának létrejötte szomorú történelmi eseményhez kapcsolódik. Születését megelőzte egy tragikus haláleset, a "legnagyobb magyar", gróf Széchenyi István halála. A XIX. századi magyarországi reformtörekvések meghatározó egyénisége, - Kossuth Lajos szavaival - az "ország szellemi ébredésének Prometheusa", döblingi magányában aggodalommal figyelte letiport hazája sorsának alakulását. A 69 esztendős, hullámzó kedélyű, megtört ember 1860. április 8-ára virradó éjjel önkezével vetett véget életének.


Bővebben


 

Búcsú Földi Vilmosnétól
 

2004. január 16.


Néhány héttel ezelőtt fekete zászló lengett a Boros Sámuel Szakközépiskola, Szakiskola épületén, és tudatta az intézet tanáraival, jelenlegi és volt diákjaival, és mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Földi Vilmosné rövid, súlyos szenvedés után elhunyt. A halál mindig megdöbbentő, de még inkább az, ha hirtelen jön, és az távozik, akit szerettek és becsültek. Földi Vilmosné azok közé tartozott, akit tiszteltek és szerettek.


Bővebben


 

Kiss László kislova
 

2004. január 16.


Kiss Lászlót az I. világháborúban az olasz front csatáiban sebesülés érte, tüdőbetegség is megviselte. Legyengült állapotban a háború végén, 1918. novemberében kistermetű, sötét, pej lóra támaszkodva hazaindult. Megérkezett Szentesre. A lovat immár a gazdája megmentőjének vélte, tartotta, kicsinek nevezte. A Klauzál u. 6. számú telkére istállót építtetett. A ló abrakot rendszeresen kapott, szénát ehetett amennyi kellett. Szőre, körmei tisztán voltak tartva. A kovácsmesternél a patkolást nyugodtan állta. Kis, lapos rakfelületű kocsit készíttettek.


Bővebben


 

Több lábon állva
 

2004. január 16.


Sokirányú tevékenységből veszi ki a részét Antal Ferenc ügyvezető és cége. Tizennégy évvel ezelőtt megalakította az Égisz Betéti Társaságot, ami később átalakult Égisz 90 Temetkezési Kft-vé.

- Alaptevékenységünk a temetkezés volt, ezt azonban a többlábon állás érdekében ki kellett egészítenünk bizonyos gazdasági tevékenységekkel, azóta foglalkozunk homokbányászattal, homok nagykereskedelmi értékesítésével, gépi földmunkával, árufuvarozással és szállítással, akár még hóeltakarítással is. Azon felül másik három kft-ben rendelkezünk üzletrésszel, ezek: a vagyonvédelem, a villanyszerelő-ipar és az építőipar területén munkálkodok nemcsak helyben, hanem vidéken is - mondja, majd így folytatja a beszélgetést:


Bővebben


 

Polgármesteri mérleg
 

2004. január 16.


Bár a 2003-as esztendő hivatalos költségvetési mérlege még nem készült el, az eddigi felmérések szerint nem lesz hiány, a büdzse nulla közeliben zárhat - tudtuk meg Szirbik Imre polgármestertől.

- Nagyon kemény és erőfeszítésekkel teli időszak volt az, szeptemberben még úgy látszott, hogy a költségvetés mintegy 3-3,5 százalékát tartalékolni kell ahhoz, hogy év végén a város ne kerüljön veszélyeztetett helyzetbe.


Bővebben


 

Összegyűltek a kertbarátok
 Csatorna program, járda felújítás, meleg fürdőkórház

2004. január 16.


A Király István Kertbarát Kör ez évben is megrendezte szokásos év eleji lakossági fórumát. A vendég Szirbik Imre polgármester, Ledó Ferenc elnök (Délalföldi Kertészek Szövetkezete), Marsi Tibor falugazdász volt. A város első embere először az elmúlt esztendő eredményeit ismertette az összegyűltekkel, majd a 2004-es terveket.


Bővebben


 

Piramis a központban
 Tizenhárom év

2004. január 16.


Idén nyáron lesz 13 éves a Piramis Üzletház. Az 1991-ben egy személlyel indult vállalkozás mára már igencsak kinőtte magát és jelenleg 23 főt foglalkoztat.

Az üzletek kezdetben a város több pontján voltak megtalálhatóak, de az évek során sikerült úgy alakítani a helyzetet, hogy egy helyre kerülhessenek.


Bővebben


 

Tatamitól a Nemzeti Galériáig
 

2004. január 16.


A küzdősportban szereplő versenyzők általában kiegészítő tevékenységet is végeznek. Az lehet más sportág vagy olyan munka, amelyhez kézügyesség szükséges. Beszélgetőtársam Ballér Barbara, aki cselgáncsban Eb-helyezést, valamint többszörös magyar bajnoki címet szerzett. Pályafutása befejezése után, jelenleg edzőként is szerepet vállal, s mind emellett szőnyegszövéssel is foglalkozik.


Bővebben


 

Gondolatok
 

2004. január 16.


Aki ittas állapotában beszél, az kijózanodva nem mentegetheti magát azzal, hogy ittas volt, ugyanis aki ittasan beszél, az józanul ugyanúgy gondolkozik, csak akkor nem mondja ki.

*******************************************

Soha nem volt szokásom Újév napján fogadalmat tenni. Idén pedig rájöttem, hogy 86. évembe lépve gyakorlatilag aligha van időm arra, hogy újat kezdjek. Élek hát úgy, ahogy eddig, és élek a Földön addig, ameddig, Odaát pedig hitem szerint majd élek örökké.


Bővebben


 

Velem mindig történik valami
 

2004. január 16.


A Film Napja alkalmából, a Jövőnkért Alapfokú Művészeti Iskola média órájának vendége dr. Szín Imre grafológus volt. Találkozásunk mottójául Karinthy gondolatát választottuk: "A mozgóképpel legalább olyan döntő és új korszak kezdődött az emberi kultúra történetében, mint amilyen a betűvel hatezer évvel ezelőtt...

Az órán az interjúkészítést gyakoroltuk. Alább néhány érdekes kérdést és az azokra adott választ közöljük.


Bővebben


 

Év végi számvetés
 

2004. január 16.


Az egész országban ismertek a szentesi úszósport eredményei. Ide tartozik a Delfin Egészségmegőrző Sport Club is. A budapesti klubok után a szentesi a legnagyobb létszámú és a legsikeresebb. Köszönhető ez titkárunknak, Pólyáné Téli Évának. Az ő érdeme, hogy idáig fejlődött egyesületünk. Tíz év alatt a legjelentősebbé vált a minden évben megrendezett nemzetközi szenior úszóverseny.


Bővebben


 

Alapítványt orgonáért
 

2004. január 16.


Az 1847-ben felszentelt templomban néhány év múlva orgona is épült, amit még abban a században felújítanak, ezt a hangszert 1927-ben, a Rieger cég átépítette. Az orgona szerkezete azonban a közel nyolcvan év alatt elhasználódott. A nyári nagy meleg, különösen megviseli a faszerkezetet. A szakemberek véleménye szerint sürgősen szükség lenne az orgona átépítésére. A sípanyag maradéktalanul felhasználható, de a játszóasztalt és a belső szerkezetet fel kell újítani - mesélte Nagy János Szentes város díszpolgára, nyugalmazott iskolaigazgató.


Bővebben


 

Zsille Győző (1925-2004)
 

2004. január 16.


Budapesten született, középiskolai tanulmányait a Horváth Mihály Gimnáziumban, majd Budapesten a Mátyás Király Gimnáziumban végezte. Festő- és grafikusművész. 1951-ben végzett a Képzőművészeti Főiskola festő szakán Bortnyik Sándor és Szőnyi István tanítványaként.





Bővebben


 

A barátok emlékére
 Bíró-képek galériában

2004. január 16.


Bíró Jenő közismert szentesi festőművész alkotásaiból nyílt kiállítás a főtéri galériában. A tárlatot dr. Dobos András nyitotta meg. A művész az elmúlt évtizedek legszebb, magántulajdonokban lévő festményeit mutatja be az érdeklődő látogatóknak. A kiállítás január 31-ig, keddtől péntekig 10-13 és 15-18 óráig, szombaton 9-13 óráig tekinthető meg.


 

Balázs György könyve
 Közigazgatásunk a két világháború között

2004. január 16.

A téma feldolgozásának ötlete nem a szerzőtől származik, hanem a Szegedi Jogtudományi Egyetem Statisztikai Tanszékének vezetőjétől. A megközelítés azonban nem jogtudományi, hanem történeti.

Balázs György
öt elsősorban az a kérdés érdekelte, kinek milyen hatásköre van az adott korszakban, milyen a viszony az önkormányzat és a végrehajtói hatalom között? A tárgyalt időszak: 1920-1944.


Bővebben


 

Marokkói "hangulatjelentés"
 

2004. január 16.


2003. október 4-25. között három hetet Marokkóban töltöttem a debreceni egyetem földrajz tanszékének terepgyakorlatán túravezetőként. Körutunk során jártunk óceánparton, magashegyen és sivatagban, de láttuk az ország korábbi fővárosait és jelentősebb kulturális értékeit is. Az alábbiakban nem az utikönyvek száraz adatai, hanem a mienktől különböző szokásaik alapján próbálom megmutatni az országot és népét.


Bővebben


 

Támad az influenzavírus
 

2004. január 16.


Egyre több influenzás megbetegedést jeleztek a háziorvosok az ország nyugati határvidékén, Vas megyében, kedden ráadásul az influenza A vírusát vizsgálatokkal is kimutatták. Az influenza tehát terjed és támad, de a betegség megelőzhető. Dr. Szabó Ildikó, a szentesi V. számú körzet háziorvosa ehhez ad tanácsokat, de elmondja azt is, mit tegyünk, ha már elkaptuk ezt a fertőzést. Tavaly huszonhárom beteg halt meg hazánkban az influenza miatt.


Bővebben


 

Elloptak egy játékgépet
 

2004. január 16.


Január hatodika és hetedike között a Szentesről Csongrád felé vezető út mellett, a szentesi Tisza-feljáró közelében lévő forgalomszámláló helyiségbe törtek be ismeretlenek, akik onnan egy öntöttvas, vegyestüzelésű kályhát vittek magukkal. 10-én este a városi kórház sebészetének nővérszobájából lopták el az egyik egészségügyi dolgozó mobiltelefonját.


Bővebben


 

Törököt fogott a Szentesi TE
 

2004. január 16.


A labdarúgó NB II keleti csoportjának őszi szezonját 11. helyen zárta a Szentesi TE. A december 16-án megtartott tisztújító közgyűlésen a Szentesi TE új elnökének Kecskeméti Lászlót választották meg, aki akkor még nem tudott nyilatkozni az új edző személyét illetően, mert még folytak a tárgyalások.


Bővebben


 

Sok gyermekmosoly, szeretetet árasztó szívek!
 

2004. január 16.


A forró augusztusi táborozás után, karácsony előtti hideg szombaton, ismét buszra szállt 46 vidám, csevegő általános iskolás nebuló, hogy tanulást feledve, kikapcsolódjon, sportosan szórakozzon Budapesten a Vasas SC sportcsarnokában, a Fáy utcában.

Hogy is jutottunk el ebbe a neves intézménybe? A magyar Technika és Tömegsportklubbok Országos Szövetsége évek óta szoros kapcsolatot tart a Szabadidős Sportklub vezetőségével. Így minden évben meghívást kapunk a "Mosolyt az arcokra, Melegséget a szívekbe" karácsonyi gyermekrendezvényre, melynek programjában a sport nagy szerepet játszik.


Bővebben


 

Rigós sportsikerek
 

2004. január 16.


Remek sporteredményekkel zárták a 2003/2004-es tanév első felét a Rigó Alajos Általános Iskola tanulói. Az évad még tavaly szeptemberben kezdődött, amikor az intézményt tíz diák képviselte a megyei úszóbajnokságon. Innen hat arany, négy ezüst és két bronzéremmel tértek haza a versenyzők. Októberben az asztalitenisz és az atlétikai viadalok következtek Szegeden illetve Hódmezővásárhelyen. A pingpongosok két aranyat és két bronzérmet gyűjtöttek, míg az atléták összesen tizennégy éremig jutottak, ebből hatot a legfényesebbikből hoztak el a sportolók.


Bővebben


 

Máté Hunor az első százban
 

2004. január 16.


A 2003-as férfi úszók világranglistáján, Máté Hunor az 50 méteres mellúszók között, a világranglista 49. helyére küzdötte fel magát. Ideje: 28,80. Ugyanezen a listán, a 100 méteres mellen pedig 1:03,16-os idővel 87. helyen található.


 

Dr. Papp Lászlóról
 

2004. január 16.


Amint azt voltam bátor már jelezni a lap hasábjain: személyesen ismerhettem Laci bácsit, ahogy a korszak egyéb nagyjait, Keresztes Lajost, Matura Mihályt, Kárpáti Károlyt, Pintér Pista bácsit is.

A lap szeptember 26-i számában írtam, hogy felkészítésével az 1935-ös Európa-bajnokságon hét súlycsoportból kettőben aranyat, kettőben ezüstöt, egy ötödikben pedig bronzérmet hoztak versenyzői. (Súlycsoportonként csak egy versenyző indulása megengedett a bundázás elkerülése végett.) Az 1936-os olimpiára való felkészítést végül mégis Matura Mihály irányítja, aki aztán összesen kilenc olimpián vezeti a magyar birkózókat. A berlini olimpiára Kárpáti Károly kap először edzői megbízatást, de ő indul is, így kerül előtérbe Matura.


Bővebben


 

Stop a kamionoknak
 

2004. január 16.


Az 1998. decemberében elkészült 451-es elkerülő út forgalomba helyezésével jelentős mértékben nem csökkent a várost érintő nagy tehergépkocsik forgalma. A Csongrádi út bevezető szakaszán 2000-ben életbe léptetett 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű tehergépkocsik átmenő forgalmára vonatkozó forgalomkorlátozás, amely nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, így az egész várost érintő forgalomkorlátozás előkészítése vált időszerűvé.


Bővebben


 

Családi események
 

2004. január 16.


Született: Komjáti Józsefnek és Bartucz Zsuzsannának (Bereklapos tanya 56.) József Dániel, Mikula Jánosnak és Mikulai Erzsébetnek (Újosztás tanya 3.) Bence János...


Bővebben


 Vissza a legfrissebb számokhoz