<<< Vissza

Ha van sütnivalónk

2003. december 12.

 
Igaz ugyan a kislányom már napok óta esténként képeslapokat rajzol a magányos néniknek bácsiknak ajándékként, de most új, az összes gyerek bevonásával járó közös programot fogunk csinálni. A hűtőben előre megvásárolt egy darab árva citrom héját finomra reszeljük, majd a negyed kilogramm cukorból, egy tojásból, egy evőkanál olvasztott mézből, késhegynyi szódabikarbónából, fahéjból és őrölt szegfűszegből és 1 csomag vaníliás cukorból gyúrunk tésztát annyi liszt hozzáadásával amennyit, az bevesz.

A tésztát igazi tornagyakorlattal 3 cm vastagra nyújtjuk, folpackba csomagoljuk és 3 órára hűtőbe tesszük. Ezt követően a direkt erre a célra vásárolt formákkal alakzatokat vágunk ki belőlük, illetve művész hajlammal bíró gyermekeimnek megengedve az avantgard formák sorát formázzuk ki. A kivajazott teflontepsiben aranyszínűre sütjük, majd grillrácson kihűtjük.

Lehet olvasztott csokoládéba vagy cukros citromos mázba mártani, díszíteni. Üzenni is tudunk a fogyasztójának, "csokitintával". Ínyenc lekvárral, dzsemmel kenve összefordíthatjuk, de készíthetünk belőle művészi alakzatokat is.

Tapasztalatom szerint a gyártás során kimaradt dolgok eltüntetése is alaposan megterheli a készítők gyomrát, de azért mégis érdemes harmadolni a készterméket. Az első rész a családé marad, a második szép celofánba csomagolva kerül majd a szeretetcsomagokba, a harmadik pedig részt vesz a máltaiak karácsonyváró sütiversenyén. Higgyék el, a közösen végzett munka öröme csak bemelegítés, ahhoz az érzéshez amit, a süteményt majszoló éhező gyermekek hálás önfeledt szemragyogása okoz. A sütemények hétköznap kettő és öt óra között átadhatók a Málta-házban a Sáfrány Mihály 31. szám alatt, a verseny pedig december 18.-án csütörtökön délután háromkor lesz az Ifjúsági házban.

Halmai László önkormányzati képviselő


<<< Vissza