<<< Vissza

Sikeres pályázatok

2003. december 12.

 
Nyugodt körülmények között indult meg az idei tanév a Damjanich János és a Deák Ferenc Általános Iskolákban.
Rendelkezésre álltak mind az anyagi, tárgyi, mind a személyi feltételek. A tárgyi eszközök javítása azonban mind a két helyen folyamatos jelenleg is.

Jelentős felújítások történtek idén az intézményekben. A Deák Ferenc iskolában megvalósult a tanári és az ebédlő ablakainak cseréje, amelyek már igen rossz állapotban voltak. Az iskolában négy tanteremben végeztek felújítási munkálatokat, egy teremben kicserélték a parkettát, és ki is festették őket. Ugyancsak újrafestették a tornatermet is.

Az anyagi feltételeket javította, hogy nagyon sokat pályáztak. Idén közel 3 millió Ft-ot nyertek különböző pályázatoknak köszönhetően. Ennek eredményeként a "Deákban" korszerű, az uniós előírásnak megfelelő fa játszóteret alakítottak ki. A Damjanich iskolában idegen nyelvi labort vásároltak és a pályázati pénzeknek köszönhetően a fejlesztőpedagógusoknak is sikerült plusz munkalehetőséget biztosítani. Az iskola négy épülete közül a főépületben és az ebédlő épületében került sor felújításokra.

Az uniós csatlakozás miatt nagyon fontos a pedagógusok továbbképzése is. Ezért az iskolák kilenc tanár számára biztosítanak angol nyelvű képzést, amely végén nyelvvizsgát is tehetnek.

A diákoknak is lehetőség adódott arra, hogy plusz ismereteket szerezzenek. Fakultatív jelleggel beindult ugyanis a francia nyelvi képzés is az intézményben.

A Deákban lefestették az ablakokat, három tanteremben pedig kicserélték a régi parkettát. Az ebédlőépület teljes pedig csatornáját kicserélték és felújították a homlokzatot is.

Sajnos a Deák iskola úgynevezett kistornaterme, amely a legrégebbi épület nagyon rossz állapotú, életveszélyessé vált. Ez nehezíti ugyan az oktatást, de mégis megoldható, hogy továbbra is emelt szinten oktassák a testnevelést az iskolában.

Feltétlenül ki kell emelni, hogy az uniós csatlakozás jegyében többfordulós uniós vetélkedő zajlik a Deákban. A Damjanichban pedig megyei mesemondó, területi helyesírási, és városi rajzversenyt is rendeztek. A jövő évben természetesen folytatni kívánják a világnyelvi programot, az uniós vetélkedőt, ismét megszervezik a városi gyermeknapot és a Deák-diák show-t is.

A költségvetés egyelőre csak nagy vonalakban ismert az intézmények dolgozói előtt, az azonban biztos, hogy kimondottan nagy fejlesztések nem fognak megvalósulni a jövő évben.

A Deákban szükségessé vált a az esőcsatorna és az eresz felújítása és egy-két éven belül a külső homlokzat felújítása is időszerű. Szintén nagy volumenű munka a tornaterem melletti vizesblokk javítása is, ami már évek óta használhatatlan.

A Damjanichban két terem újraparkettázása, a főépületben található beépített szekrények és a tornaterem vizesblokkjának felújítása is az elkövetkező időszak feladatai között szerepel.

Így természetesen folyamatosan adnak be pályázatokat annak érdekében, hogy az iskola épületében minél több fejlesztés és felújítás megvalósuljon.

Kruzslicz Anita


<<< Vissza