<<< Vissza

Minden nyelvtanuló diákot várnak
Idegen nyelvi könyvtár nyílt a Klauzál-iskolában

2003. december 5.

 
Forrás Tanulóközpont néven idegen nyelvi könyvtár nyílt december 1-én a Klauzál Gábor Általános Iskolában. A megnyitó egyúttal az iskolában immár tizenhatodik alkalommal megrendezett társadalomtudományi hét nyitórendezvénye volt, melynek az iskola húsz éves történetét megelevenítő fényképkiállítás adott hátteret. Ekkor hangzott el Tariné Lantos Piroska igazgatónőtől, hogy intézményük sikeresen pályázott az Oktatási Minisztérium Világ-nyelv programjára. Az előző tanévben meghirdetett pályázat tíz alprogramjának egyike, a Forrás, idegen nyelvi könyvtár és tanulóközpont kialakítására adott lehetőséget. A városban van még egy támogatott iskola : a Boros Sámuel-szakközépiskola is e pályázat nyertese. A Klauzál az egymillió-kétszázezer forintos pályázati összegből kétszázötven-ezret multimédiás cikkek vásárlására fordított, az angol, francia és német nyelvű könyvállományt pedig hatszázötven-ezer forintból bővítették. Az iskola diákjainak rövid műsorát követően az érdeklődők a könyvtárteremben megtudhatták, hogy a minisztérium támogatásával nem tankönyveket, hanem kiegészítő olvasmányokat vásároltak, s ezeknek még csak a harmada érkezett meg. Karácsonyra azonban a külföldről rendelt könyvekkel együtt már teljes lesz az állomány - mondta Molnárné Szalai Edit tanárnő, programfelelős, aki Bíró-Szabó Ágnes könyvtárossal közösen írta a pályázatot. A könyvtár nyitva tartási ideje már kibővült, a jelenlegi tizennyolc férőhelyes olvasóterem pedig, ha igény mutatkozik rá, akár negyven olvasót is fogadhat. Videó-és DVD- készülékek, valamint két számítógép, internet-hozzáféréssel is várja az iskolásokat. Akiket idegen nyelven való olvasásra is szeretnének ösztönözni, ezért versenyt is hirdettek számukra. A könyvtárban kölcsönözhető, VIII. Henrikről és feleségeiről szóló angol nyelvű olvasmányhoz kapcsolódó feladatsorra helyesen válaszoló diákokat díjazni is fogja a tantestület a városi szépkiejtési verseny márciusi eredményhirdetésekor. A könyvtár a város minden általános iskolás diákja és nyelvtanára előtt nyitva áll.

A Klauzálban a nyelvtanítás kiemelt helyen szerepel, és nemzetközi kapcsolatokat is ápolnak, így haladva az Európai Unió felé, ahogyan azt Molnárné megfogalmazta. A Szókratész- alapítvány Gyermekjátékok elnevezésű programjában harmadik éve vesznek részt, idén hagyományos népi játékokkal ismertetik meg a spanyol, olasz és litván partnereiket.

A társadalomtudományi hét programjai téli népszokásokról szóló iskolai rajzversennyel kezdődtek, majd prózamondó-versennyel és könyvtárhasználati vetélkedővel folytatódtak.

Darók József


<<< Vissza