<<< Vissza

Szakmai egyesület a cél

2003. november 14.

 
A Rádió Szentes Kórházi Rádiós Fogadóórájának vendége november 5-én dr. Báló Mária, a Szentesi Területi Kórház gyermekneurológusa volt. Ellentétben a megszokottakkal a műsor most csak egy - de igazán fontos és sok mindenkit érintő témával foglalkozott. Folyamatban van ugyanis egy szakmai egyesület létrehozása, amely feladatának tekinti a gyermekek eltérő vagy kóros fejlődésének korai felismerését, a mentálhigiénás jellegű tevékenységek végzését, és a korai diagnózis felállítását, mert a problémák késői felismerése lassítja a fejleszthetőséget és másodlagos sérüléseket is eredményezhet. Szintén az egyesület feladatai közé tartozik azok a szakemberek összetömörítése akik részt vennének ebben a munkában és segítenének a gyerekeken.

Az alapító tagok igen sokrétű szakmai múlttal rendelkeznek : kezdve a fejlesztőpedagógusoktól a gyógytornászokon át egészen a gyermekorvosig vagy a konduktorig.

Nagyon fontos, hogy bizonyos problémákat már csecsemő korban ki lehet szűrni azokon a gyerekeken akik később kóros fejlődésűek lehetnek. Például már újszülött korban lehet érezni ha egy csecsemő gyenge. Gyenge a mozgása és gyenge a sírása. Ilyen esetekben átfogó ideggyógyászati vizsgálat javasolt. Ha ezt a problémát nem veszik időben észre komoly mozgásszervi gondok adódhatnak, amik később nehezebben kezelhetők. Szerencsére ilyen megbetegedések egyre ritkábban fordulnak elő. Első feladat a problémás gyerekek kiszűrése és kivizsgálása, majd az esetlegesen felismert képességzavarok megfelelő kezelése.

Az állapotfelmérésben nagyon nagy jelentősége van a háziorvosok által végzett szűrővizsgálatoknak is, amit elsősorban a csecsemőgondozási fogadóórákon tesznek meg, és az általuk kiszűrt gyermekeket a megfelelő helyre megfelelő szakemberhez küldik, ahogyan azt eddig is tették. Szintén végeznek szűrővizsgálatokat az óvónők is, mielőtt iskolába engedik a gyerekeket. Ezek az problémák azonban szinte teljesen biztos, hogy nem akkor alakultak ki, és fontos, hogy minél előbb szakember is lássa a gyermeket.

Az egyesülettel egy olyan szakmai csapat jönne létre, amely azonnal és helyben képes ellátni a problémás gyerekeket, és egyénre szabott terápiát alkalmazva elősegíteni a gyógyulást.

Nagy előrelépést jelent az, hogy mostantól nem kell Szegedre vagy Budapestre utazgatni a kivizsgálások és a kezelés céljából, hiszen az Szentesen is elérhető.

Az országban többfajta gyógytornát alkalmaznak. Szentesen a Dévényi módszer szerinti terápia gyakorlására van lehetőség, hat hónapos korig pedig a Katona - módszer szerint tornáztatnak. A legfontosabb azonban az, hogy minden gyereknek személyre szabottan megtalálják a legmegfelelőbb módszert.

Ha egy gyermeknek képességzavara van, teljes mértékű kivizsgáláson kell átesnie. Az egyes részzavarokat lehet ugyan önmagukban is kezelni, de fontos a teljes diagnózis ismerete. Vannak elváltozások, amiket nem tudnak befolyásolni, de amit lehet, azt időben orvosolni kell.

Dr. Báló Mária szerint fel kellene térképezni, hogy hány fejlesztőpedagógus van Szentesen és milyen beosztásban dolgoznak. Valamint azt is, hogy hol van szükség a munkájukra. Minden iskolába ajánlott volna ugyanis az hogy, logopédus és pszichológus foglalkozzon a gyerekekkel. Ez utóbbiak hiánya a gyermekneurológiai osztályon csapódik le. Sok a pszichoszomatikus betegségben szenvedő iskolás és óvodás is, akik jelenleg nem részesülnek megfelelő pszichés ellátásban. Természetesen még az iskolákkal és az önkormányzattal is le kell ülni és meg kell beszélni ezen ellátások feltételeit.

Az egyesület ma még csak gyerekcipőben jár, hiszen nincs saját helyiségük és központi telefonszámuk sem. Persze ezekre a zökkenőmentes működés érdekében minél hamarabb szükség volna. Ezért az induló egyesület szívesen veszi a helyi vállalkozók és a lelkiismeretes emberek segítségét.

Kruzslicz Anita


<<< Vissza