<<< Vissza

Ötven éves az Árpád utcai óvoda

2003. november 14.

 
Szinte mindegy milyen korban élünk, az óvoda csodálatos világa, naponta megújulni képes, ingergazdag környezete adja az intézményes nevelés fundamentumát. Az óvodában elkezdett személyiségfejlesztés, a tudatosan irányított pedagógiai munka egész életre kiható, meghatározó felelősségteljes pedagógiai vállalkozás.

A Kiséri városrészben található Árpád utcai óvoda november 8-án ünnepelte fennállásának 50. évfordulóját.Az ünnepre nemcsak az óvoda jelenlegi óvodásai és nevelői készültek, hanem mindazok, akik évekkel ezelőtt idejártak, és az akkor szerzett élményeket (ha máskor nem, de most) szeretnék feleleveníteni. Többüket elkísérte óvodásgyermeke is.

Szentes kiséri városrészében, egymással átellenben két felekezeti iskola működött a 40-es évek végéig. Az egyik (katolikus) az Árpád utcában, a másik (református) a Farkas Antal utcában. Az iskolák államosítása után az osztálytermek üresen álltak, csak a szolgálati lakásokat lakták. Az üres osztálytermeket az MNDSZ (Magyar Nők Demokratikus Szövetsége) asszonyai kiszemelték, és 1953 november 3-án sok-sok édesanya örömére 86 kisgyermekkel megnyílt a város 5. óvodája Vörös Jánosné, akkor még Horváth Mária vezetésével.

És, hogy milyen volt az akkori óvoda?

A nagyobbik teremben a fal mellett körben padok és hosszú asztalok álltak. A folyosó 1959-ig nyitott volt, és a kabátokat hosszú fogasokra akasztották a gyerekek, míg a fal mellett álló szenes kályha mellett melegedtek. A falon ott szólt a néprádió, amiből zene szólt, és nénik, bácsik beszélgettek benne.

1954-től már két csoportban 2 óvónő foglalkozott a gyerekekkel, majd 1960. márciusától a Farkas A. u. 11. szám alatti volt reformárus iskolában újabb csoporttal bővült az óvoda.

1974-ben nagyobb vállalatok segítségével elkészült a környék első KRESZ pályája, amit sajnos már nem láthatunk, de mindenki emlékében a mai napig él.

1986-tól napjainkig 125 az óvodai férőhelyek száma.

1999-ben létrehozták a "Szentesi Kiséri Óvodásokért" Alapítványt, melynek célja, hogy a minden eszközzel segítsék, támogassák a rászoruló, szociálisan hátrányos helyzetű gyermekeket.

Az óvoda történetét Kádár Mihályné óvodavezető ismertette az időnként könnyes szemmel hallgató ünnepi gyülekezetnek, majd e jeles alkalomból az összegyűlt vendégeket köszöntötte Szirbik Imre polgármester, aki egy rövid fejszámolás után elmondta, hogy több mint 10000 kiscipő (5000 gyermek) koptatta a padlót ezalatt az 50 év alatt.

Az óvónők több héten keresztül varrták azt a temérdek mennyiségű könyvjelzőt, amellyel meglepték az ünnepségre eljött vendégeket. A vendégek sem érkeztek üres kézzel, mert volt olyan szülő aki két ajándékot hozott az óvodának. Az egyiket borítékban adta át az óvodai alapítványnak, a másikat: egy új Árpád utcai óvodást hord a szíve alatt.

Kép és szöveg: Vidovics Ferenc


<<< Vissza