<<< Vissza

Az emberség a legfontosabb

2003. szeptember 26.

 
Szeptember első kórházi rádiós fogadóórájának vendége dr. Kovács Aranka a Szentesi Területi Kórház belgyógyászati osztályának osztályvezető főorvosa volt. Mint a főorvosasszony elmondta, a belgyógyászati osztályt a jelenlegi átszervezés leginkább a járóbeteg-ellátás szintjén érinti. A kórházi belgyógyászati ambulancia, kardiológia, gasztroenteorológia és diabétesz ambulancia szervezetileg átkerült a járóbeteg-ellátás területére. Ez nagyrészt a lokalizáció megváltozását is jelenti, amennyiben a gasztroenteorológiai- és a diabétesz ambulancia más helyre költözik.

A diabétesz ambulanciát a jelenlegi rendelőintézet területére helyezik, a gasztroenteorológiai osztály pedig az új épületben, a sürgősségi betegellátó, a diagnosztikai tömb területén kap elhelyezést. Ezek jövőbeli tervek, még mindkét osztály a régi helyén működik, azonban az ősz folyamán a végleges helyükre kerülnek majd. A kardiológiai ambulancia és a belgyógyászati ambulancia - egy más szervezethez tartozó egységként - a helyén marad.

Még az idei évben megvalósul a fertőző osztály ágylétszámának csökkentése a kórházban. A jövőben osztály helyett fertőző részleg működik majd a belgyógyászati osztály vezetése mellett.

A főorvosasszony szólt arról, hogy a kórház helyzete átmeneti bizonytalanságot keltett a dolgozókban, túl sok volt a változás és ez feszültté tette az embereket. Mára ezek a bizonytalanságok lassan leülepednek, a többség úgy érzi , hogy van kiút, és van remény arra, hogy rendeződjön a helyzet. Az itt dolgozók belátták: ahhoz hogy gazdaságilag rendeződjön a helyzet, növelni kell a teljesítményt. Így mindenkire több és többrétűbb munka hárul, mint eddig.

A belgyógyászati osztály hetven szervezett ággyal működik. Ez a hetven ágy két különböző épületben van elhelyezve. Az "A" osztály - a közismert belgyógyászat épülete az idegosztállyal átellenben, a "B" osztály pedig a baleseti sebészet első emeletén található. A két osztály mintegy 100-110 ezer beteget felvevő területnek a belgyógyászati ellátásával foglalkozik. Ezen felül az osztály bizonyos feladatokat is ellát. A gasztroenteorológiai, kardiológiai, és diabétesz betegekkel foglalkoznak kiemeltebben, mivel ez az a három betegségcsoport népbetegségnek számít. Az osztály orvosai ennek megfelelően ilyen irányba specializálódtak. Jelen pillanatban kilenc orvos dolgozik a belgyógyászaton - az osztályvezetővel együtt - akik mindegyike szakorvos.

Az intézményben tudományos munkával is foglalkoznak, azok kiértékelésével rendszeresen jelentkeznek különböző konferenciákon és kongresszusokon. A rendezvények nagyon hasznosak és tanulságosak a különböző betegségek jobb megismerésével kapcsolatban. Összevetések és kritikai elemzések készülnek, melyek segítséget nyújtanak az eredményes gyógyításban.

A főorvosasszony elmondta: a kórház orvosai folyamatosan képezik magukat, hogy valóban a kor követelményeinek megfelelő ellátást biztosíthassanak a betegeknek, még problémákkal terhelt háttérrel is. Azonban a munkát az osztályon dolgozó nővérek és asszisztensek nélkül nem tudnák ilyen színvonalon elvégezni.

Hogy melyek a legfontosabbak egy kórházban? Dr. Kovács Aranka szerint a jól képzett orvosok, a komfortos körülmények és mindenekelőtt az emberség.

Kruzslicz Anita


<<< Vissza