<<< Vissza

Újraindult
Pedagógia szak a főiskolán

2003. szeptember 26.

 
Tavaly nem hirdették meg a levelező tagozatos pedagógia szakot a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskola szentesi kihelyezett tagozatán. Ezt, mint egyszakos képzést, a minisztérium meg kívánta szüntetni. Azonban akkora érdeklődés mutatkozott iránta, hogy idén ismét elindulhatott egy évfolyam.

Munkácsi Pálné oktatásszervező arról tájékoztatott, hogy idén százötven jelentkező közül százhúszan nyertek felvételt, s ez a legnagyobb tanulói létszám a tagozat négy éves történetében.

Nem pedagógus, hanem nevelői diploma szerezhető, az ötödik félévtől felvehető gyermek-és ifjúságvédelmi, gyógypedagógus és tantervfejlesztő szakirányokkal, oszlatott el egy félreértést Munkácsiné. Abban bízik, hogy már jövőre elkezdhetik megvalósítani az évek óta tervezett oktatási központot, mely a felújításra váró megyeházán kapna helyet. Jelenleg a Tiszti Klub termeit bérlik, de az önálló épületben már a szakirányok számát is bővíthetik. Helyet kaphatna az oktatási centrumban a humán mellett a műszaki képzés, valamint szakképzések, akkreditált tanfolyamok is.

Itt egy helyen megtalálhatnák a hallgatók a tanuláshoz nélkülözhetetlen eszközöket, könyveket is.

Továbbra is nyolc féléves, levelező képzésben gondolkodnak, árulta el az oktatásszervező. A képzés magas színvonalát idén tantárgybővítéssel emelték, így most már félévenként 8 - 10 vizsga vár a hallgatókra. A költségtérítésben is változás történt, a beíratkozás most félévenként hatvanezer forintba kerül.Munkácsi Pálné úgy tudja, negyven év felettieknek már nem kötelező a nyelvvizsga, de a többieknél is elfogadják az alapfokú "C" típust. Az oktatásszervezőt már decemberben, a Felsőoktatási Tájékoztató megjelenésekor érdemes felkeresni az érdeklődőknek a Polgármesteri Hivatalban.

Pszichológia, neveléstörténet, vezetéstudomány, tanulásmódszertan - csak néhány tantárgy, melyet az első évfolyamosoknak interneten kell felvenniük. Ez nem okozott gondot Balogh Gábornak, aki végzettsége szerint rendszergazda. Váltani akar, mert érdekli a pszichológia, és van egy olyan elve, hogy aki gyermeket szeretne, nem árt, ha előbb elvégzi a pedagógia szakot.

Az Unióba való belépéssel meg fog nőni a családvédelem jelentősége is, mondja a közalkalmazottként dolgozó Balázsné Dragomir Diána. Úgy tudja, középfokú nyelvvizsgát kell tenniük. Hatéves lánya már angolul tanul, s szerinte ekkora fórt család és munka mellett nem könnyű behozni, de ha másoknak sikerül, akkor neki is.

Mészáros Gábor a zeneiskolában tanít szintetizátor szakon, ezért számára előírták a diplomaszerzést, bár nem feltétlenül ezen a szakon. A felsőbb évfolyamosoktól azt hallotta, az első éveseknek már nehezebb, de neki mindenképpen el kell végeznie a főiskolát.

Darók József


<<< Vissza