<<< Vissza

Ranschburg Jenőt is hallgatták
Pedagógusok tanácskozása

2003. szeptember 26.

 
Őszi Pedagógiai Napok címmel négy részből álló programsorozat indult szeptember 18-án a városházán. Minden alkalommal neves szakemberek tartanak előadást a pedagógusoknak.

A polgármesteri hivatal művelődési irodája tervezte az Őszi Pedagógiai Napok című programsorozatot, melyet a szakmai szolgáltatásokat nyújtó "Rendezvényház" - tól rendeltek meg. Lóczi Tündétől, a " Rendezvényház" Csongrád Megyei Pedagógiai és Kulturális Kht. ügyvezető igazgatóhelyettesétől megtudtuk, ez a programsorozat helyben nyújtott szakmai szolgáltatás a szentesi és a környékbeli pedagógusoknak.

Célja az, a pedagógusokat ne terhelje útiköltség és ne kelljen helyettesíteni őket. Lóczi Tünde elmondta még, hogy ebben a sorozatban a módszertani megújuláshoz próbálnak segítséget nyújtani. Október 1-én az általános iskolák, 16-án az óvodák pedagógusai számára, november 20-án pedig a záró program a differenciálás - fejlesztés - terápiák címmel egyaránt szól óvónőknek, tanítóknak és tanároknak. A "Rendezvényház" idehozza a különböző szakterületek elismert előadóit, akik interpretálják azokat a törekvéseket, melyek a közoktatási törvény módosításából és az oktatáspolitikából erednek.

Így történt ez az első alkalommal is, szeptember 18-án, a tanévnyitó szakmai tanácskozáson, ahol először az Oktatási Minisztérium képviseletében Nagyrónai László osztályvezető az oktatási intézmények vezetőinek hívta fel a figyelmét a közoktatási törvény módosításából adódó feladatokra. A "húzónév" azonban ezen a napon dr. Ranschburg Jenő volt, kinek előadására teljesen megtelt a városháza díszterme.

A professzor igen élvezetes beszámolót tartott azokból a témákból, melyeken legutóbb dolgozott. Elsőként a családon belüli erőszakkal kapcsolatosan fejtette ki tapasztalatait. Eszerint a klasszikus feminista felfogással ellentétben nagyon sok férfi is áldozata a sok agresszív anyának. Csakhogy a férfi nem kiált segítségért, mert ez feminim vonás. A professzor szerint a gyereknek anya és apa mellett kell felnőnie, mert a fiú akkor változik férfivá, ha nők veszik körül, s a lány sem tud nővé érni, ha nincs számára férfimodell.

Másik témájára térve Ranschburg Jenő elmondta, hogy az, amikor a sérelmet mások által szándékosnak vélik, s erre agresszivitással reagálnak, egyre alacsonyabb korban tapasztalható. A büntetést is úgy fogja fel az ilyen gyerek, hogy a pedagógus foglalkozott vele. Tehát amikor nem agresszív, akkor kell foglalkozni vele. Fel kell hívni a figyelmét arra, mi az, amit agresszivitásával okoz, adott megszívlelendő tanácsot dr. Ranschburg Jenő a hallgatóságnak.

A nap utolsó előadását tartotta dr. Mester Miklósné, aki környezetismereti tankönyvek szerzője. Ő úgy gondolja, egy kis indíttatást adhatott hallgatóinak. Kell is a segítség, mert a mai pedagógusoknak kevesebb idejük jut kíváncsivá tenni a gyerekeket, utánajárni a dolgoknak. Egy ilyen nap elsősorban arra jó, hogy inspirációkat kaphassanak, de az előadó szerint ennek gyakorlati továbbképzésben kell folytatódnia. Mester Miklósné eredményesnek érzi előadásait, úgy vette észre, a pedagógusok kipróbálják, amit tőle hallanak.

Darók József


<<< Vissza