<<< Vissza

Lengyel kapcsolat

2003. szeptember 26.

 
Nálunk éppen szavazás volt, amikor a lengyel Skiernievice város küldöttsége a településen járt. Akkor kapott Szirbik Imre polgármester meghívást a lengyelországi viszontlátogatásra. Azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a lengyel-magyar együttműködést tovább erősítsék, azon belül a két település kapcsolatát szorosabbá fűzve később egy testvérvárosi kapcsolat is lehetővé váljék.

A szentesi küldöttségben Törőcsik Zoltán önkormányzati képviselő, dr. Sztantics Csaba jegyző, dr. Chomiak Waldemar háziorvos kísérte el Szirbik Imre polgármestert az útra. Szeptember 20-21-én két napot töltöttek el lengyel barátainknál. Mint megtudtuk, részt vettek a város gyümölcs-zöldség és virágünnepén, amit immár 26. alkalommal rendeztek meg az idén. Kiállítással, nagy búcsúval, sok kulturális programmal várta a város vendégeit.

A polgármester lapunk érdeklődésére elmondta, hogy Skiernievice közel ötvenezres lakosú település, félúton Varsó és Lics között, Lengyelország szívében. Rendezett, fejlődő település, jelentős ipari bázissal, zöldség-gyümölcs kutató intézettel. A város vezetőivel történt tárgyalások során gyakorlatilag három dologban született megállapodás.

- Azok közül az egyik: a két város ifjúsága között közös kulturális és sportéletet kezdeményezzünk, minek eredményeként a jövő évi tavaszi rendezvényünkön már itt lesznek a lengyelek, a nyáron pedig ugyancsak fesztivál keretében szentesieket várnak szeretettel. Meghívtunk egy lengyel orvos-csoportot Szentesre, azzal a céllal, hogy a helyi gyógyvíz és az azzal kapcsolatos ellátást tanulmányozzák. A lengyelek közül sokan járnak magyarországi termálfürdőkbe, Hajdúszoboszlón például a német mellett a lengyel fölirattal is találkozhatunk. Abból a lengyel gyógyturizmus egy része, éppen az együttműködés folytán Szentesen is megjelenhetne - jegyezte meg a polgármester.

Szirbik Imre harmadikként a gazdaság területén történő árucseréket említette. Elmondta, egymás területét föltérképezik abból a szempontból, hogy tudják, milyen együttműködés létezik, ahol egymást kiegészíthetnék, hiszen náluk elsősorban a gyümölcstermesztés az, ami nagy hagyományokkal bír, nálunk a zöldség. Az önkormányzat szeretné, ha ez az együttműködés az Európai Uniós csatlakozás során több olyan kérdésben is szorossá válna, hogy Brüsszelben kölcsönösen erősíthessék egymást.


<<< Vissza