<<< Vissza

Mi történt a Kurcán?
 Horgászok véleménye

2003. szeptember 19.

 
Az utóbbi időben többen - többféleképpen vélekedtek egy - a horgászoknak igen fontos esetről.

A tények. Augusztus 27 -én éjjel néhány halász és a horgászmester lehalászást végzett a Kurcán. Füsti Molnár Lajos a Szentesi Horgászegyesület elnöke a Rádió Szentes szeptember 15-ei adásában elmondta: ők kifejezetten a nagytestű busákat akarták lehalászni, és azért éjjel, hogy ne zavarják a nappal horgászókat. Az elnök azt mondta: a vezetőséget ő tájékoztatta ezekről a tervekről, és az ő tudtukkal végezték a lehalászást. A lehalászott busák árából békés halakat akarnak vásárolni, amit visszatelepítenének a Kurcába. Az elnök szerint az egyesületnek van jogosultsága a lehalászásra, és a busákat most jó áron el tudták adni. Írásban jelentést tettek a Csongrád Megyei Halászati Felügyelőnek, mely szerint egy 11 kg-s, egy 12 kg-s, egy 32 kg-s busát fogtak 27-én éjszaka.

A tavon is volt lehalászás - ott harcsákat halásztak le azért, hogy ritkítsák őket, mivel rengeteg békés halat pusztítanak el, amíg kapitális méretűre nőnek. Gond van a törpeharcsákkal is, de ezek lehalászása nem igazán sikeres. A vizekből kifogott halakat eladják, az árukból békés halakat vásárolnak és betelepítik oda ahol előzőleg halásztak.

A horgászati eredményeket tekintve a horgászegyesület elnöke elmondta: van hal és a horgászok fognak is. Sok a vendéghorgász és és az ideérkezők zöme tényleg csak sportból horgászik és visszaengedi a halat.
A területi engedélyek tavalyelőtt drasztikusan emelkedtek. Ennek köszönhetően idén is több tonna vagyis több ezer halat: csukát, süllőt és pontyot telepítenek a vizekbe.

Az állapotot tekintve természetesen a nyári meleg és a nagyon kevés csapadék megviselte a Kurcát és a tavakat is, de halpusztulási veszély nem volt. A Kurca tisztítása az ATIVIZIG feladata, mivel az ő tulajdonukban vannak az uszadékfogók. Tavaly - amikor nagyon elszaporodott a békalencse a víz felületén ki kellett volna tisztítani, azonban ezt az ATIVIZIG nem tartotta lehetségesnek, a vékony réteg miatt. Így ez a zöld az őszi fagyok után lesüllyedt, és láthatatlan lett az a probléma, hogy a Kurca iszapolódik.

Az augusztus végi lehalászással kapcsolatban vannak ellenvélemények is. A Rádió Szentes szeptember 18-ai műsorában Tóth József horgász , ifjabb és idősebb Darabos János reagált a történtekre. Szerintük a lehalászás nem teljesen úgy történt, mint ahogyan Füsti Molnár Lajos elmondta. Tóth József néhány nappal az említett eset előtt hallotta, hogy mi folyik a Kurcán. Akkor éjszaka ő és egy barátja úgy döntöttek utánna járnak a halászásnak. A Kurcán több helyen találtak áthúzott hálókat.

Azonnal értesítették a rendőrséget, akik megígérték, hogy utánnajárnak a dolognak. Máig ennek még nincs eredménye. Darabos János - volt horgászmester és ellenőr - elmondta : az átkötős halászatot szabály tiltja, a vizet nem lehet teljesen lezárni. Ebbe a hálóba gyakorlatilag minden hal beleakad- főleg a nagytestűek- és nem csak a busák. Ezeket a halakat a hálóból nem biztos, hogy ki lehet épen szedni mivel ha beleakad megijed, és annyira beletekeredik, hogy esélye sem marad. Ha pedig sikerül kiszabadulnia a fogságból az uszonyai és a pikkelyei szinte biztos, hogy sérülnek, aminek következtében hajlamossá válhat a betegségekre. Másrészt a volt ellenőr kétségbe vonja azt, hogy a Kurcában annyira el lenne szaporodva a busa, hogy így le kell halászni. Azt is furcsának találja, hogy miért éjszaka és miért pont ott tették ki a hálókat, mivel a busa leginkább a kanyarokban fordul elő.

A horgászoktól is panaszt hallanak, amiért nem fognak halat. Ha egy víz rendszeresen hálózva van a halak előbb utóbb félni kezdenek és még nehezebbé válik a horgászat. Hiányolják az utánpótlást, a kötelező telepítést. A Kurcát remek horgászvízzé lehetne felfejleszteni, ami további további horgászokat is a vízhez vonzana.

Kruzslicz Anita


<<< Vissza