<<< Vissza

Válságba sodródó gazdaság
Hosszú, forró ősz a politikában

2003. szeptember 12.

 
Hosszú, forró nyárnak vagyunk a végén, és hasonlóan hosszú, forró ősz következik a magyar belpolitikában - jelentette ki Farkas Sándor országgyűlési képviselő a napokban megtartott sajtótájékoztatóján. Mint mondta, a szeptember 8-ai parlamenti események ezt már jelezték is.

Városházi fogadónapján panaszáradat irányult a kormányra. A válságba sodródó magyar gazdaság valósága elszomorítja az embereket. Visszafejlődésről beszélhetünk - jegyezte meg a honatya, majd szólt arról, hogy a magyar polgárok fizetik Európában a legtöbb áfát.

A legnagyobb terhet a bérből és fizetésből élők viselik. Az infláció elindult felfelé, államadóságunk több mint 2 ezer milliárddal nőt. Versenyképességünk jelentősen romlott. Odáig jutottunk, hogy a működő tőke Magyarországról áramlik kifele. A gazdaság versenyhelyzetét, pozícióját ez tovább rontja. Még további tehernövekedések várhatók, amit a nyugdíjasok is megéreznek majd. A legnehezebb helyzetben változatlanul a minimálbérből élők lesznek.

- A Fidesz MPP polgári összefogásnak vannak javaslatai, ilyen például az adó és a járulék-kifizetések csökkentése, a társasági adók csökkentése és a beruházási adókedvezmények - mondta az országgyűlési képviselő. - Nagyon fontosnak tartjuk az infrastruktúra fejlesztését, sajnos a választási ígéretek között szereplő autópályának a fele sem készül el az elkövetkező három évben. Lehetne tovább sorolni a választási ígéreteket, melyek úgy látszik lufik voltak és kipukkadtak. Megdöbbentő volt a számomra is, hogy kínai autópálya-építőkkel tárgyaltak, amikor idehaza is vannak jó referenciával bíró cégek, magyar vállalkozók, akiket úgy látszik ismételten ki kívánnak szorítani ebből a lehetőségből.

- Fogadóórámon kérték az idősek otthonának kialakítását - folytatta a tájékoztatót Farkas Sándor. - Erre nagy szükség lenne. Felhívták a figyelmet a nyugdíjasok nehéz helyzetére. A szeptember 8-ai ülésen elfogadásra került a kismamák gyermekgondozási segély melletti jövedelempótlék adó- és közteher javaslat. Közel hatszáz kismama kereste fel irodánkat ez ügyben, munkánk így nem volt hiábavaló. Szerettük volna, ha a jövedelempótlék kamatait is megkapják, de a kormánypártiak leszavazták a javaslatot. Végül is felemás sikert értünk el. Mi szeretnénk tovább segíteni őket, úgy látszik, szükség van arra, hogy ügyvédi segítséget kapjanak. Ebben a kérdésben nem lehet elévülés, alkotmányos joga mindenkinek.

A továbbiakban a honatya szólt arról, hogy megalakult az a lovasprogramot előkészítő eseti bizottság, amelynek a Fidesz MPP részéről tagja lett.

- A lovassport, a lovas hagyományok, a lovas oktatás, -turizmus fejlesztésének érdekében feltétlenül szükség van az eseti bizottság munkájára. A grémium megpróbál átfogó képet adni, teret biztosítani az ezzel kapcsolatban felmerülő kérdéseknek, gondolatoknak. A feladat széles skálán mozog, a sporttól kezdve a kultúrán át a turizmusig terjed. A képviselők jövedelmezés nélkül, saját szabadidejükből, elhatározásukból teszik dolgukat az ügy érdekében.

Intenzívebb helyi politizálást szeretnének folytatni - jelentette ki a honatya. Még élőbb kapcsolatot kialakítani a térségben élő polgárokkal. Újságírói kérdésre, miszerint hogyan látja a volt megyeházáról hozott kormányzati döntést, Farkas Sándor elmondta, örül a kormány ilyetén való hozzáállásának, arról a költségvetés tárgyalásánál (várhatóan decemberi ülésén) szavaz a parlament. Kijelentette: a költségvetés figyelembevételével fog majd szavazni.

L. J.


<<< Vissza