<<< Vissza

Gólyatábor a kollégiumban

2003. szeptember 5.

 
Barátokként kezdhetik az iskolát
Szép és hasznos hagyományt követ a Terney Béla Középiskolai Kollégium azzal, hogy évről-évre gólyatábort rendez a leendő kollégistáknak. A tanévkezdést megelőző eseménydús hétvége közel hozza egymáshoz az ország különböző részeiből érkező diákokat, akik vállalják a kollégiumi életet.

A felsőbb évfolyamosok a tanévkezdés előtt, vasárnap költöztek be, a kilencedikesek - majdnem teljes létszámban - már pénteken elfoglalták szobáikat. A háromszáznégy fős kollégiumban a fiúknál betelt a létszám, a lányoknál maradt néhány férőhely.

Takács Pál, az intézmény igazgatója örömteli dolognak tartja, hogy hívásukra szinte az összes diák eljött a táborba, a hatvanhétből csak négyen maradtak távol. Az idei gólyatábor már a tizenegyedik a sorban. Ez a három nap jó alkalom arra a diákoknak, hogy közelebb kerüljenek egymáshoz. Takács Pál szerint az iskolák diákjai között korábban tapasztalt ellenségeskedés megszűnt, leomlottak azok a bizonyos falak. Munkatársaival sikerült egy nagyon jó hangulatú intézményt létrehozniuk.

A játékos, cselekedtető programokban tárul ki az ember, nem véletlenül találtak ki ilyen foglalkozásokat a gólyatábor résztvevőinek. A gólyák és az idősebb kollégisták közötti szolidáris viszony egyik bizonyítéka, hogy néhány felsőbb évfolyamos besegített a nevelőknek a táborban, s kalauzolták a gólyákat a városban.

Elmaradhatatlan pontja a gólyatábornak, amikor az igazgató egy közösségi beszélgetés során igyekszik megismerni az új diákokat. Neki kérdései vannak, a diákoknak hol komoly, hol kevésbé komoly válaszai. Szó esik ilyenkor az egymás iránti bizalomról, az esetleges szívatásokról, a diákok és a nevelőtanárok egymással szembeni elvárásairól is. Nem lehet megkerülni olyan kérdéseket, hogy ki cigizik (néhányan vállalták), ki használ drogot (senki sem jelentkezett).

Tavaly érdeklődő volt a csoport, sokat kérdeztek, emlékszik vissza Takács Pál. A mostani egy csendesebb társaság, de szinte biztos, hogy jövőre megint élénkebb diákok jönnek, tette még hozzá az igazgató.
Kicsit később nyoma sem volt már csendességnek, mert az idősebb koleszosok közös esti éneklésre csábították a gólyákat. - Nemcsak a gólyatáborban vannak, később is lesznek ilyen közös dalolgatások, - jegyzi meg a makói Pap Tímea. Ő már harmadikos a Bartha János Szakközépiskolában, de a dallamok előcsalják emlékeit saját golyatáboráról. Mindig kitalálnak valami újdonságot, de a lényeg ugyanaz, az akkor kezdődött barátságok azóta is tartanak, mondja Timi.

Szobatársakként már össze is barátkozott a vásárhelyi Kocsis Zsófia, a kunhegyesi Négyesi Boglárka és a kiskunfélegyházi F. Tóth Petra, a gimnázium újdonsült dráma-tagozatosai. Szerintük a Tiszára tett - kissé fárasztó - gyalogtúra és az esti éneklés kovácsolta össze legjobban a társaságot, de a drámaisok amúgy is könnyen barátkoznak .

Az orosházi Kovács Laci leszögezte, hogy nem a drámaisoké a világ, ő például a Pollákban kezdi az első évet. Elárulta, szülei könnyen beleegyeztek, hogy kollégiumba kerüljön, a lányok szüleinek pedig muszáj volt elengedni őket. A kollégium rendjét szigorúnak tartják, de úgy hallották, a többihez képest a szentesi nagyon jó. Azért biztosan lesz egy-két be nem tartott szabály, mondják mosolyogva.

Szirbik Imre polgármester is hagyományt folytatott azzal, hogy az évnyitókat követően a város tiszteletbeli polgáraivá fogadta a kollégium új lakóit.

Darók József


<<< Vissza