<<< Vissza

Szemetes ügyeink
Megkérdeztük az illetékest

2003. szeptember 5.

 
Lapunkban is megírtuk, bevezetésképpen a város három pontján (a Klauzál utcai lakótelepen, az Apponyi téren és a Kertvárosban) szelektív hulladékgyűjtésre alkalmas színes konténereket helyezett el a városellátó intézmény. Azokba szétválogatva, az alábbi csoportosításban gyűjtik a hulladékokat: fehér üveg, színes üveg, papír, műanyag (palack és fém italos dobozok).

A lakosság érdeklődéssel figyeli az új hulladékgyűjtőket. (Arról a Mozaik internetes újság Társalgó rovatából is meggyőződhetünk.) Elhangzott a kérdés is:

- A környezetvédelmen kívül mit nyer a város a szelektív gyűjtésből?

A választ Kiss Ferenc, a városellátó intézmény hulladékgazdálkodási csoportvezetője adta meg:

- Természetesen a kezdeti, kísérleti három gyűjtősziget közel sem elegendő, ezért tervezzük több gyűjtősziget létesítését, valamint más gyűjtési módszerek bevezetését. A szelektív hulladékgyűjtés közismert környezetvédelmi hatásai, feldolgozásuk (hulladékból ipari nyersanyag, stb.) mellett a városnak sokkal inkább fontos a tulajdonában levő berki hulladéklerakó telep élettartamának növelése. A '98 novemberében átadott I. ütem 1. számú kazettája hozzávetőleg 45 százalékban betelt. Napjainkban egy hasonló lerakó építése közel 1,5 milliárd forintba kerül. Előre láthatóan, még kedvező állami támogatás mellett is, a beruházáshoz szükséges önerő csak a szemétszállítási díjjak emeléséből lenne előteremthető. Így a szelektív gyűjtés hatásával megtakarított minden köbméter hellyel a szentesi lakosok pénztárcája jár jól.

- Számolhatunk újabb szigetekkel a városban? Lesz folytatása a kezdeményezésnek?

- Terveink szerint ebben az évben még négy szelektív gyűjtőt helyezünk ki a városban, többek között Felsőpárton, a Dózsa György-Damjanich utcák sarkán, a Kisérben a Farkas Antal-Árpád utca sarkon. A szelektíven gyűjtött hulladékát bárki elviheti a szigetekhez. Igazi megoldás az lesz, ha minden lakó elérhető távolságban talál majd gyűjtőszigetet. A szelektív hulladékgyűjtésért nem kell plusz díjat fizetni. Az ilyen gyűjtésből származó hulladék nem kerülhet a vegyesen gyűjtött hulladék közé. Azt külön tárolóba szállítjuk, ahonnét átválogatás után továbbhasznosításra elviszik. Erről bárki meggyőződhet a berki hulladéklerakóban.

- Mindezekre már partnert is találtak?

- Igen. A gyűjtők műanyagokkal hetente két-három alkalommal megtelnek. Azokat annyiszor ürítjük. A papírt is hetente szállítják el tőlünk. De már az üvegre, amiből eddig a legkevesebbet gyűjtöttünk össze, arra is találtunk partnert.

- Egy jó ötlet járta a Mozaik internetes újság a már említett rovatában. Itt a "tapossa laposra" akcióra gondolunk.

- Az a műanyagpalackokra hívja fel a figyelmet elsősorban. De vonatkozhat a fém-, illetve a papírdobozokra is. Valóban jó ötletnek tartjuk, tervezzük annak helyi népszerűsítését, olyannyira, hogy már készülnek a matricák is, melyeket a konténerekre ragasztunk majd.

L. J.


<<< Vissza