<<< Vissza

Nem volt világbajnok

2003. augusztus 22.

 
Nagyszerű dolognak tartom, ha Szentesen is neves történelmi személyről és sportolóról neveznek el valamit. Gondolok itt arra, hogy emléktáblát készíttetnek a II. Rákóczi Ferenc vezette szabadságharc tiszteletére. Engedtessék meg, hogy a legutóbbi Szentesi Életben megjelent "Rákóczi-emléktábla" című írás utolsó nyolc sorát szó szerint idézzem: " A sportklub további terveiben szerepel az is, hogy az olimpia évében Papp László szentesi származású világbajnok és olimpiai második helyezett birkózóról neveznék el a sportcsarnokot. Létesítenének egy parkot is, amely szintén a sportoló nevét viselné".

Miért idéztem a fent említett írás utolsó sorait? Először is, a sportcsarnok névadójának ötletét már korábban én is felvettem. A megvalósítás érdekében megtörténtek az első lépések. Az előző önkormányzati ciklus ideje alatt dr. Dóczi Margit és Pap Imre képviselők egy közös előterjesztést nyújtottak be. A testület akkor az előterjesztéssel kapcsolatosan hozott egy határozatot, melyet a Szabadidős Sportklub vezetőjének tudnia kell, mert tagja volt az előző önkormányzati testület sportbizottságának.

A másik dolog amire szeretnék kitérni az, hogy a nagyszerű szentesi származású birkózó neve helyesen: dr. Papp László. 1928-ban a Pázmány Péter Tudományegyetem jogi karán szerzett diplomát. A sikereiről röviden, bármennyire szomorú, világbajnokságot nem nyert. Viszont 1927-ben Budapesten kötöttfogású EB-n félnehézsúlyban, 1933-ban párizsi szabadfogású birkózó EB-n félnehézsúlyban aranyérmet szerzett. Továbbá az EB-ken még három bronzot. (1925. Milánó, 1926. Riga, 1934-ben Róma, kötöttfogásban és félnehézsúlyban.) A legfényesebb sikere az 1928-as amszterdami olimpia ezüstérme, kötöttfogásban, kisközépsúlyban.
A sikeres szentesi sportolók emlékének megőrzésére van egy másik ötletem is, egy márványtábla elhelyezése a sportcsarnok külső vagy belső falán.

Dunás Varga Zoltán


<<< Vissza