<<< Vissza

Euroatlanti gondolatok
Megnyílt a Tiszai nyári egyetem

2003. augusztus 8.

 
A Hegedűs László Helyőrségi Klub idén 5. alkalommal adott helyet a Tiszai Euroatlanti Nyári Egyetemnek. Amint azt Túri Andreától, az intézmény igazgatójától, a rendezvénysorozat főszervezőjétől előzetesen megtudtuk, öt évvel ezelőtt arra törekedtek, hogy a nyári egyetemmel is segítsék a NATO és az Európai Uniós kommunikációt. Az idei rendezvényen négy témakörben foglalták össze az előadások tematikáját, éspedig: gazdaság és biztonság; integráció és globalizáció; az önkéntes hadsereg; a humánerő gazdálkodása az Európai Unióban. Elkészült egy 30 órás tematika, melyet akkreditációra nyújtottak be a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumához.

Az ünnepélyes megnyitón a városi fúvószenekar muzsikával fogadta a résztvevőket, érdeklődőket a Kossuth téren. A zászlófelvonást követően - immár a Hegedűs László Helyőrségi Klubban - Szűcs Lajos alpolgármester köszöntőjében kitért arra, hogy az európai ember mindig azzal foglalkozott, hogyan tudna újítani, hogyan tudna jobban élni, hogyan tudná szebbé tenni életét. Elmondta, Európa közepén élünk, de olyan Európai Unióba lépünk majd be, amely teljesen másképpen értelmezi majd európaiságunkat. Ez hosszú folyamat lesz. Európa elvárja tőlünk, hogy azt a kultúrát, megjelenési formát, amit a magyarok Európának adtak, tovább tudjuk fejleszteni. Hiszen a kultúránknak helye van Európában.

Az első nap levezető elnöki tisztét is betöltő Laczik Zoltán, a MAT főtitkára megnyitó beszédében egyebek mellett szólt arról, hogy nem véletlenül nevezzük Euroatlanti eszmeiségnek és gondolatnak mindazt, ami az Európai Unió mindennapjaiban és az atlanti intézmények tevékenységében megnyilvánul. Mást mutatnak az utóbbi idők nemzetközi életének jelzései, azt gondolja, hogy az atlanti és az európai eszmekör egyre inkább összenő, ez az együvé tartozás, mely ebben az eszmekörben létezik, a közeljövőben a korábbiaknál is erőteljesebb kifejezésmódot nyer majd.

A főtitkár elmondta: a nézeteltérések nem eszmei törésvonalak mentén keletkeztek a nemzetközi politikában, inkább átmeneti és rövid távú politikai érdekek mentén. Így fogalmazott: tíz hónap múlva már hivatalosan is európai polgárok leszünk, olyan emberek, akik az Euroatlanti eszmekört magukénak vallják. A szándék az, hogy az Euroatlanti gondolatot mindinkább meggyökereztessék a magyar társadalomban.

- Vajon milyen közvetlen haszna van annak, hogy gyakorlati ismereteket szerzünk nagy atlanti és európai intézmények működéséről? Ezek az ismeretek egy világra nyitott, modern, a XXI. századra tekintő magyar polgár számára elengedhetetlen. Ahhoz, hogy megálljuk a helyünket, az elkövetkező kihívásokhoz szükségesek mindazok az ismeretek, amelyek elsajátítására kiváló alkalmat nyújt a nyári egyetem - mondta befejezésül Laczik Zoltán.

A megnyitóbeszédet követően a kerthelyiségben felcsendült a zene, a Szegedi Tudományegyetem hallgatói kérésére az egyetemen alakult, de már máshol játszó "Tegyük föl, hogy" zenekar szórakoztatta a jelenlévőket. Hogy azután másnap jó hangulatban elkezdődhessen a munka.

L. J.


<<< Vissza