<<< Vissza

Vissza a középkorba!

2003. július 11.

 
Sokan vannak, akiknek fontos a múlt értékeinek megóvása, a hagyományok ápolása. Így gondolják ezt Szentesen a Zenthus János Hagyományőrző Egyesület tagjai is. Vezetőjük Sebők T. János, akinek segítségével most olvasóink is megismerhetik az egyesület tevékenységét.

Az egyesület 2002-ben alakult, előtte Szentesi Szabad Bajvívók néven szerepeltek. A Zenthus János nevet a városhoz való kötődés kifejezésére választották. Szentes alapítójának, a Szente-Mágocs családnak volt tagja Szente vitéz, azaz Zenthus János. Neve szerepel a Petrák Krónikában is. A legenda szerint ő volt 1225 környékén az ország főkapitánya. Az ő neve jelzi leginkább azt, hogy egy olyan szentesi egyesületről van szó, amely a középkori hagyományokat ápolja.

Az egyesület elsődleges célja ugyanis a katonai hagyományőrzés, emellett nagyon fontos még a középkori szokások, viseletek, táncok megőrzése, és ennek a tudásnak az átadása az érdeklődő fiataloknak.

Egyre nő az érdeklődés az egyesület iránt, így gyakran szerepelnek különböző rendezvényeken. Falunapokon, egyéb programokon bemutatják a középkor haditechnikáit, fegyverzetét, táncait, ruházatát. Az emberek kipróbálhatják a fegyvereket, lőhetnek íjjal, számszeríjjal, dobálhatnak kelevézt, csatacsillagot, és felvehetik a páncélöltözetet is. Bálokon a középkori táncokat, viseletet mutatják be az egyesület tagjai, esküvőkön pedig díszőrséget vállalnak.

Ruhatárukat, fegyverzetüket ők maguk készítik, mivel nem bővelkednek az anyagiakban. Kardot például remekül lehet készíteni Trabant laprugóból. Korhű mását lehet kikovácsolni a középkori kardoknak, súlyuk, méretük is megegyezik azokéval. Ruháikat könyvek és filmek alapján készítik el, szintén vigyázva arra, hogy tökéletesen korhű legyen, így például egy zipzár véletlenül sem kerülhet bele. Ahhoz, hogy a fegyverek, táncok, viseletek tökéletes másai legyenek a középkoriaknak, sokat kell könyvek után kutakodni és az ide vonatkozó ismereteket kigyűjteni. Az egyesületben két könyvtárosi tisztet betöltő tag gondoskodik erről. Kapcsolatot tartanak országszerte hasonló egyesületekkel, az ő véleményük is sokat számít ezen a területen, és természetesen gyakran kikérik történészek véleményét is.

Magyarországon több katonai hagyományokat őrző csapat is van, köztük előkelő helyet foglalnak el a rangsorban a szentesiek. Tavaly Egerben egy haditorna versenyen a harmadik helyezést szerezték meg, ezzel kivívták maguknak az "Egri vitézség" címet. Külön dicséretet kaptak lovag Cseke Lászlótól, aki a hazai haditorna központi alakja.
A Zenthus János Hagyományőrző Egyesület tagjai sorába vár minden olyan érdeklődőt, aki szereti a történelmet és nem csak elméletben szeretne megismerkedni a középkorral, hanem szívesen ki is próbálná az akkori életforma egy-egy területét.

T. E.


<<< Vissza