<<< Vissza

Leltározunk

2003. július 11.

 
Szomorúan olvastam ezt a levelet, hiszen írója úgy vádaskodik, hogy az érintetteket nem kereste, nem kérdezte meg, az újság hasábjain üzenget botrányt emlegetve, csalást sejtetve.
Szeretnék néhány dolgot tisztázni.

Leltározunk. Könyvtárunkban 12 éve volt utoljára teljes körű állományellenőrzés (leltár). Az azóta eltelt időszak történései (pl. a felnőtt és a gyermekkönyvtár szétválasztása, az állomány költöztetése) indokolttá teszik a leltározást, melyre egyébként jogszabály is kötelez bennünket.

A munka során minden egyes dokumentum adatait összevetjük nyilvántartásainkkal (leltárkönyvek, katalógusok), mely nagy figyelmet, pontosságot igénylő munka, s - a közel 100 ezres állományt figyelembe véve - időigényes is. E körültekintő ellenőrzés meg kell, hogy előzze a katalógus számítógépre vitelét, hogy a rendszerbe bekerülő adatok valóban a tényleges állapotokat tükrözzék.

Mivel az érettségi és felvételi vizsgák lezajlása után a könyvtár forgalma érezhetően csökken, így ezt az időpontot választottuk a leltározásra. Olvasóink figyelmét több fórumon - többek között e lap hasábjain is - felhívtuk arra a lehetőségre, hogy a szokásosnál több, esetenként olvasótermi könyvet is kikölcsönözhetnek erre az időszakra. Emellett a Gyermekkönyvtár fogadja olvasóinkat, s a szükséges irodalmat - akár könyvtárközi kölcsönzés útján is - biztosítja.

Az elmúlt évben zajlott ügyészségi vizsgálatról és a dolgozók jogállásával kapcsolatos problémákról a helyi lapok is részletesen írtak.
Szeretném leszögezni, hogy a Könyvtár Kht. szabályosan működik, ezt igazoló Közhasznúsági jelentését és mérlegét a jogszabályoknak megfelelően nyilvánosságra hozza.
A könyvtárakban végzett vizsgálat a dolgozók foglalkoztatásának jelenlegi módját kifogásolta, ugyanis a Könyvtár Kht-ban szolgálatot teljesítő szakalkalmazottak egy 1998-ban kötött megállapodás értelmében a Városi Gyermekkönyvtár állományában vannak, így közalkalmazotti jogviszonyuk megmaradhatott, munkáltatójuk a Gyermekkönyvtár igazgatója, míg munkájukat a Kht. ügyvezetője irányítja.

A helyzet megoldásának egyik lehetséges módja, hogy a dolgozók a Könyvtár Kht. alkalmazásába kerülnek, ezáltal közalkalmazotti jogviszonyuk megszűnik, s ezt az érintettek sérelmezik. A másik megoldás a Könyvtár Kht. megszüntetése és a továbbiakban költségvetési intézményként történő működtetése, így a dolgozók közalkalmazotti jogviszonya megmarad, viszont ez esetben be kell befizetni a költségvetésbe a közel 50 milliós ÁFA-t, melynek elengedését a pénzügyminisztertől kérvényezte az önkormányzat.

Végül még egy megjegyzésre szeretnék reagálni. A Somogyi-könyvtár feladatát, állományát és szolgáltatásait tekintve is nehezen hasonlítható össze a szentesi könyvtárral. Kéthetes nyári bezárása nem a leltározást, hanem a szabadságok kiadását szolgálja. A "minőségbeli különbséget" pedig csak úgy tudjuk csökkenteni, ha a levélíró "részletezi", mire gondol, ha az olvasók jelzik problémáikat, felhívják figyelmünket azokra a területekre, ahol változtatnunk kellene. Ígérem, minden panaszt, javaslatot komolyan veszünk még akkor is, ha azt a nyilvánosság kizárásával egyenesen hozzánk intézik Addig is tesszük a dolgunkat.

Legkésőbb augusztus 25-én biztosan kinyitunk, addig is kérjük olvasóink türelmét és megértését.

G. Szabó Lenke
ügyvezető igazgató


<<< Vissza