<<< Vissza

Könyvek zár alatt

2003. július 11.

 
Sajnálattal értesültem róla, hogy városunk könyvtára és legfőbb kulturális intézménye két hónapra bezárja kapuit a nyilvánosság elől. Ezt a döntést mélységesen felháborítónak találom. Álláspontommal nem vagyok egyedül. Véleményemet osztja az a számos diák, akik a nyári szünidőben akartak könyvekhez jutni, és ezáltal művelődni.

Szintén komoly érvágást okozott ez azon diákok számára (köztük én is), akik egyetemi vagy főiskolai tanulmányaikhoz, illetve az említett intézmények felvételi vizsgáihoz szerettek volna ismeretanyagot gyűjteni.
A város egyetlen ingyenes internetezési lehetősége két hónapra szintén szünetel. Ez problémát okoz azon kispénzű, de a technika modern vívmányaira nyitott emberek számára, akik a nyári szünet vagy szabadság ideje alatt szerették volna informatikai ismereteiket elmélyíteni.

Értesültem róla, hogy a hivatalos álláspont szerint teljes állományellenőrzést és leltárt tartanak. Két hónapig? Viszonyításképpen, a Szegedi Somogyi Könyvtárnak mindehhez elegendő volt két hét. Természetesen a két intézmény közötti méretbeli ( és sajnos minőségbeli) különbségeket most nem részletezném.

Ha pedig a működési szünet tényleges oka a Városi Könyvtár Kht. szabálytalan működtetése nyomán kirobbant botrány, és ügyészségi vizsgálat, valamint a 36 millió forintnyi visszatérítendő összeg, akkor a szentesi polgárok megérdemelnék, hogy ezt őszintén be is vallják nekik. Végül is őket, minket depriváltak ezzel a határozattal, akik adójából a köz e kulturális intézménye megvalósulhatott.

Mivel az általam felvázolt probléma a szentesi lakosság jelentős hányadát érinti, kérem levelem közlését.

Temesváry Zsolt


<<< Vissza