<<< Vissza

Háromnapi mulatság

2003. június 13.

 
Hol volt, hol nem volt... Mint a mesében. A lényeg: 1987-ben már szerveztek kiséri napokat a város ama történelmi részén. Aztán jöttek a változások, nemcsak a politikában, talán akaratban is, s a rendezvény egyszerre megszűnt létezni. Mígnem nyolc évvel ezelőtt a lokálpatrióta Dömsödi házaspár gondolt egy nagyot: elhatározták, hogy fölelevenítik a szép hagyományt. Menet közben a lakosság is megkedvelte a rendezvényt, a szervezők pedig megpróbáltak mindig új ötletekkel előrukkolni a Farkas Antal és a Nagyörvény utcák találkozásában.

- Elsősorban a népi hagyományok feltárására gondoltunk - meséli Dömsödi Teréz. - Így lett a napok várt eseménye a népzenei fesztivál. A háromnapos ünnep mára a térség legnagyobb amatőr művészeti seregszemléjévé vált. S hogy mitől lett nemzetközi? A rendezvény keretében megmozgatjuk a határon túli magyarokat is. Romániából a Korondi Fúvószenekart, a nagyváradi Filharmónia néptánccsoportot és az újszentesi Tulipán néptáncegyüttest említem, továbbá Szlovákiából az Új Gömör néptáncegyüttes szólótáncosait, valamint a rimaszombati Ferenczy István képzőművészeti verseny díjnyertes alkotásaiból nyílt kiállítást.

Azt már férje, Mihály teszi hozzá, hogy mellettük természetesen minden hazai fellépőt köszönet illet, ugyanúgy a Szentes környéki falvakból érkezett szereplőket, akik valamilyen formában cselekvően tettek a kiséri napok sikeréért. Hosszú a névsor, különben is előző számunkban közöltük a programot. Ezt hallván, a "házigazda" a nagy sürgés-forgásban először veszi mosolygósra a dolgot.

- A rendezvény természetesen nemcsak a kisérieknek szól, szól a környékbelieknek, a városnak, a határainkon túli barátainknak. Mindenkinek - mondja.

Mindenkinek, ismételjük most már mind a ketten a tűző napon, a Farkas Antal és a Nagyörvény utcák sarkán. A program valóban színes, sokrétű. Amire azt szokták mondani, mindenki megtalálhatja a maga szórakozását. Különböző játékok, műsorok, családi programok várják az érdeklődőket. Kirakodóvásár, vidámpark, termékkóstolók és még számos érdekesség. Minden, ami "kelléke" az ilyen mulatságnak.

Szirbik Imre polgármester egy nyárkezdő dzsemborihoz hasonlította a találkozót. Mint mondta, a napi munka gyakran elsodor bennünket egymástól, attól, hogy kibeszéljük magunkat. Legyen ez a három nap a felhőtlen kikapcsolódásé, kívánta mindenkinek.

Dömsödi Teréz a Mosolygósabb Régióért Kulturális Egyesület elnökeként köszöntötte a jelenlévőket. Beszédében említést tett Sima Ferencről. A népszerű, ám sokat támadott politikus a történelem viharában száz családot telepített ki Romániába, így jött létre Újszentes. Egymásra találtunk, mi, romániai és szlovákiai magyarok, jelentette ki a főszervező.

- A tradíciókat követő, de mégis másabb ez a háromnapos rendezvény - jelentette ki Farkas Sándor országgyűlési képviselő. Megnyitó beszédében utalt arra, hogy a programok mára nemzetközivé szélesedtek. - A város, a városrész kinyitotta kapuit a határon túliak előtt. Azért, hogy megmutassa, közkinccsé tegye saját értékeit. Egy kicsit hangosabb a környék, mint az esztendő többi napján. A rendezvény e három napon kicsit átrendezi életünket. Kellenek ezek a közösséget alakító ünnepek. Feltöltődést adnak a hétköznapokra.
Többen kiemelték a rendezvény nemzetközi jellegét. Bizonyságul - a fellépők népes tábora mellett - vendége volt az eseménynek Szilágyi Géza, Újszentes polgármestere, valamint Keijo Tappera, a finn kaarinai önkormányzat szociális bizottságának helyettes vezetője, aki hivatalos látogatásra érkezett a városba.

Lovas József


<<< Vissza