<<< Vissza

Összhangban a helyi rendelettel

2003. május 30.

 
A képviselő-testület májusi ülésén tárgyalta azokat a módosításokat, melyek a gyermekvédelmi törvényből és a szociális törvényből adódtak. Ezzel kapcsolatban kerestük fel a Lencséné Szalontai Máriát, a polgármesteri hivatal szociálpolitikai osztályának csoportvezetőjét.

- Milyen módosításokról van szó? - kérdeztük a téma előadóját, felelősét.

- Amikor a gyermekvédelmi törvény változásairól beszélünk, meg kell jegyezni, hogy ismételten megváltozott a családi pótlék neve. A kisegítő családi pótlék ismét rendszeres gyermekvédelmi támogatás néven folyósítható. Ez jó dolog, hiszen eddig összekeverték a családi pótlék fogalmával. Összegét 2003-ban 4 ezer 600 forintban állapították meg. Ez megegyezik az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 22 százalékával. Új elem, hogy a rendszeres támogatás a gyermek nagykorúvá válása után is megállapítható, amennyiben felsőfokú iskola nappali tagozatán tanul és 25. életévét még nem töltötte be.

- Úgy tudjuk, hogy kiskorúak esetében nagyobb összegű támogatást biztosít a törvény.

- Igen. Megemelkedett a gyámság alatt álló kiskorúak rendszeres támogatásának összege. Ez év január 1-jétől a törvény 9 ezer 200 forint támogatást biztosít, amennyiben a hozzátartozó nem rendelkezik adóköteles jövedelemmel. A rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülő tanulói, hallgatói jogviszonnyal rendelkező gyermekek egyszeri beiskolázási támogatásban részesülnek. A támogatást az eddigi szeptemberi hónap helyett most már júniusban folyósítják, így a nyár elején lehetőséget kapnak arra, hogy a következő tanévre fölkészülhessenek.

- Kik a jogosultak az 50 százalékos térítési kedvezményre?

- Azok a szülők, akik rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülnek, ugyanúgy jogosultak az 50 százalékos térítési kedvezményre. Ez év január 1-jétől lehetséges. A törvény előírja, hogy nemcsak a fogyatékos, de a tartósan beteg gyermekek részére is biztosítani kell az 50 százalékos térítési díjat. Akinek 3 gyermeke van, aki rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesül, vagy tartósan beteg vagy fogyatékos gyermeket nevel, az jogosult erre az 50 százalékos kedvezményre. Ingyenes tankönyvre is jogosultságot szereztek.

- Miért fontosak ezek a módosítások?

- A gyermekvédelmi törvény most már összhangba került a szociális törvénnyel. Eddig kétféle jövedelmet kellett vizsgálnunk, az előterjesztés elfogadásával ma háromhavi jövedelem kiszámítása elegendő. Ez egyszerűsíti a munkánkat.

- Szó van a közgyógyellátásról is. Mennyiben változott a helyzet?
Az összeghatár változott. Közgyógyellátási igazolvány kiadásának feltétele, hogy az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg családok esetében a mindenkori nyugdíjminimum 50, egyedül élő esetén a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 100 százalékkal növelt összegét.

A másik nagy blokk, amit tárgyalt a testület, az adósságkezelési szolgáltatás. A témára a későbbiekben visszatérünk.

L. J.


<<< Vissza