<<< Vissza

Somogyi Gyula emlékezete

2003. május 30.

 
Hatvannyolcadik évében, 1977. május 31-én hunyt el a szentesi Horváth Mihály Gimnázium egykori tanára, Somogyi Gyula.

Diplomája szerint a korabeli megnevezéssel mennyiségtan-természettan, mai szóhasználattal matematika-fizika szakos volt. Szaktárgyai tudósaként ismerték tanítványai. (A szabályos háromszögekkel kapcsolatban 15 ezernél több megoldást dolgozott ki.)

Széleskörű általános műveltsége, élénk szelleme, megingathatatlan világnézete, szarkasztikus humora, szójáték-sziporkái a gimnázium akkori tanári karának meghatározó személyiségévé tették.

Szombathelyen született 1909-ben. Gimnáziumi tanulmányai után a budapesti egyetemen szerzett tanári diplomát. Egyetemi éveiben az Eötvös-kollégium lakója. (Az Eötvös-kollégiumot Eötvös József emlékére 1895-ben alapították fia, Eötvös Loránd tervei szerint. Tagjai a kollégium szaktanárainak vezetésével még külön részesültek tudományos képzésben. A kollégiumot a fordulat éve után elit képzéssel vádolták, és 1950-ben feloszlatták.)

Somogyi Gyula pályaindulását a gazdasági válság nehezítette. Állástalan diplomásként volt kollégiumi felügyelő, helyettes tanár, inasiskolai óraadó, dobozgyári kisegítő munkás. Budapest-Mezőkövesd-Tata után nyert kinevezést Szentesre, a Horváth Mihály Gimnáziumba 1936-ban.

Harmincnégy éven át volt az intézet tanára. Igényesség, szigorú következetesség jellemezte oktató munkáját. Nemcsak oktatott, nevelt is. Tanítványaiban, nála fiatalabb kollégiáiban mély nyomokat hagyott. Bizonyság erre, hogy a "Kurca-parti vallomások" c. kötetben kilenc visszaemlékező írásában találkozunk vele.
Mintegy 100 tudományos szakcikket, tanulmányt írt, több mint 30 saját tervezésű és készítésű szemléltető eszközzel az "Okleveles újító" cím birtokosa volt.

Temetésén Bácskai Mihály, a gimnázium igazgatója így méltatta: "Nem tudtunk olyat kérni tőle, hogy ne segítsen. Lehet, hogy közben pörölt velünk, de levetítette a filmet, kijavította az elrontott statisztikánk, egy ránézéssel felmérte az összekuszálódott órarend eligazításának kulcsát, megoldotta a legbonyolultabb feladatokat."

A temetési szertartást végző lelkész pedig - stílusosan és nagyon találóan - a megboldogult szentesi mozgásterét olyan háromszögben jelölte meg, melynek csúcsai a családi otthon, a gimnázium és a templom.

Bucsány György


<<< Vissza