<<< Vissza

Varrónők új munkahelye
Segít a Szegedi Fonalfeldogozó Rt.

2003. május 30.

 
Húsvét előtt már hangos volt a város a hírtől: a szentesi ruhagyárban nem fizették ki a munkabéreket. Családok maradtak jövedelem nélkül. A cég fizetésképtelensége miatt kikapcsolták az áramot, leállt a termelés. A város vezetése szociális segéllyel sietett javítani valamelyest a sorsukon.

Szirbik Imre polgármester elkezdett munkahelyet keresni. A hoppon maradt ruhagyáriaknak. Először szakmán belül, aztán azon kívül is. Mígnem a Szegedi Fonalfeldolgozó Rt.
vezérkarában partnerre talált. Kiss Sándor vezérigazgató gyorsan reagált a kérésre. Mint kiderült, a Hungerit Rt. is, a Magyar József vezérigazgató által irányított cég 70 embernek tudna azonnali kezdéssel munkát adni. Szalag melletti munka az is, csak a körülmények másak. Ez az út is nyitva áll - jegyezte meg a polgármester a tájékoztatón.

De maradjunk a szakmánál. A Szegedi Fonalfeldolgozó Rt. segítő kezet nyújt a ruhagyáriaknak. Minderről május 28-án tájékoztatták a dolgozókat. A vezérigazgató konkrét ajánlattal állt a munkások elé. Elöljáróban elmondta, az ötvenéves múltra tekintő társaság több mint ezer dolgozója közül 70 százalékban megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztat. Fő tevékenységük a síkkötött konfekcionált felső divatkötöttáruk gyártása és exportra történő értékesítése Ez utóbbi értéke tavaly 600 millió forintot tett ki. Idén ez várhatóan megközelíti a 800 milliót. A fő tevékenységben 235 munkatárs dolgozik, a varrónői létszám 140.

A vezérigazgató elmondta, a társaság gazdálkodása stabil. Magyarország egyik legkorszerűbb síkkötő konfekcionáló üzemével dolgozhatnak. A terméket - amely bizonyos speciális jelleggel bír - bemutatta a ruhagyáriaknak. A szentesi varrodájukat ezen termékek előállítására állítják át. És íme a konkrét ajánlat: Szentesen 12 varrónőt tudnak azonnali belépéssel foglalkoztatni, két műszakban történő foglalkoztatás mellett. Szegeden, a megyeszékhelyre való bejárással - szintén két műszakban és azonnali belépéssel - 15 varrónőt tudnának alkalmazni.

A 30 napos betanulási időszakban - amely időszak alatt még nincs teljesítmény kényszer, nincs norma - 50 ezer forintos minimálbért fizetnek. Felmerült a kérdés, mennyit keresnek a fonalfeldolgozó munkásai. Kiss Sándor erre is válaszolt: a bérük bruttó 70-150 ezer forint között mozog. Majd kijelentette: rendkívül nehéz és munkaigényes termékekről van szó. Korra, nemre való tekintet nélkül várják a dolgozókat. A bejáróknak természetesen kifizetik az utazási költséget. Ami pedig a műszakszervezést illeti, esetükben némi kompromisszumokra is készek az utazás miatt.

Ahogyan a polgármester fogalmazott: a szakmai kihívás adott. Bár az elbocsátó okmányok még nincsenek a kezükben, viszont a Szegedi Fonalfeldolgozó Rt.-ben azonnal kellenének, el kell gondolkodniuk azon, hogy mit veszíthetnek és mit nyerhetnek a dolgon.

L. J.


<<< Vissza