<<< Vissza

Emelkedett a színvonal
Országos Aktfotó Kiállítás a galériában

2003. május 16.

 
Tizenkettedik alkalommal szervezték meg a Szentesi Művelődési Központban az országos aktfotó pályázatot. Az országos hírű megmérettetés és a hozzá kapcsolódó szentesi bemutató ebben az évben is sok fotós figyelmét keltette fel. A két évvel ezelőtti pályázathoz viszonyítva szinte megduplázódott a beküldött fotók mennyisége. Az egy héttel ezelőtti zsűrizésen 85 szerző 465 alkotását minősítette a háromtagú zsűri. Módos Gábor, Juhász Miklós és Eifert János fotóművészek gondos elemzés után úgy döntöttek, hogy a júniusi kiállításon 38 szerző 83 alkotása szerepelhet a művelődési központ főtéri galériájában.

A zsűrizés után kérdeztük Módos Gábor fotóművészt a szentesi pályázatra érkezett fotók színvonaláról, az aktfotózás jövőjéről. A neves alkotó aktképeit a fél világban ismerik és elfogadott szaktekintély.

- Ami a végeredményt illeti, tehát a nagyközönség elé kerülő művek, nagyon színvonalasak. Először elég nehezen tudtuk áttekinteni az összes képet, hiszen a kiállításra kerülő fotók ötszörösét kellett értékelnünk. Sok volt az emlékkép, az erőlködő újítások sora, a számítógépes feldolgozás, ami csak technikai trükkök sorának tekinthető. Ami fennmaradt a zsűri "rostáján" biztosan nem hoz szégyent a magyar aktfotózásra.

- Mennyit változott az aktfotózás az utóbbi tíz-húsz évben?

- Nagyon nagy a változás! Ami számomra gond: az öncélú változások sora. Megfeledkeznek a szerzők az alapvető szabályokról. Ha szép a modell, ha jó a beállítás és sikerült a világítás, attól még nem konzervatív egy aktkép, hanem lehet rendkívül modern is.

- Hogyan látja Módos Gábor fotóművész a szentesi kiállítást és pályázatot? Mi a szerepe, jelentősége a kétévenkénti bemutatónak a hazai aktfotózásban?

- Miután én is művelem a műfajt ezért jól tudom: nagyon nagy dolog, hogy Szentesen kifejezetten aktfotó pályázatot hirdettek. A szentesi kiállításoknak is köszönhető a színvonal emelkedése. Feltétlenül érdemes lesz megtekinteni a művészi képeket - júniusban - a szentesi galériában. A fotókiállítást május 27-tól június 21-ig tekinthetik meg a nézők a Kossuth téri kiállító teremben. A tárlat ünnepélyes megnyitóját és a díjátadást június 14-én, szombaton 15 órakor tartják.

Kruzslicz Pál


<<< Vissza