<<< Vissza

Arat a HMG

2003. április 11.

 
Tudjuk, hogy a ravasz tavasz sok meglepetést tud okozni. A Horváth Mihály Gimnázium most bebizonyította, hogy márciusban is lehet aratni. Amit learattak, annak nagy a sikertartalma, mégsem acélos (mint a régi búza), inkább aranyos, bár a szépen csillogó puha fémért acélosan kemény munkát végeztek a diákok és tanáraik.

Először a matematika területén elért eredményekről: a Gordiusz versenyen, ahol 26 iskola 700 diákja szerepelt, fej-fej mellett versenyzett a szegedi Radnóti Miklós Gimnázium és a HMG. A 9.,10. és 11. osztályok versenyében váltakozva szerepelt a két gimnázium a dobogó két legmagasabb fokán. Az iskolák összesített eredménye szerint az első helyen a HMG végzett. Az országos döntőbe Marcsó Zoltán 10. B osztályos tanuló, az évfolyam egyéni győztese és Szőri András (9. A) jutott be. A csapatversenyben elért eredményhez Körmendi Kristóf, Czakó Csaba (9. évf.), Sipos Zita, Pálfy Zoltán, Olsák Márton (10. évf.), Keserű Mihály, Gidófalvy Kitti, Berényi Adrienn (11. évf.) valamint Hajdú Huba, Bába Miklós és Berki Zoltán (12. évf.) is hozzájárultak. Gratulálunk nekik és felkészítő tanáruknak, Vladimir Volosinnak.

Az angol Országos Általános Iskolai Tanulmányi Verseny döntőjébe jutott Répási Édua 8. G osztályos tanuló, akinek tanára Drahota-Szabó Barbara. A "végső megmérettetés" április elején lesz.

A gimnázium csapata nyerte meg a Curie környezetvédelmi verseny megyei fordulóját, és továbbjutott az országos versenyre. A felkészítő tanár: Tóth Tamás.

Korcsik János országos első lett a diákolimpián, cselgáncs sportágban.

Haász Mariann bejutott a Ratkó József szavalóverseny országos fordulójába. Felkészítője: Perjés Gáborné.
A franci versenyek summázata: három verseny-három győzelem. Először március elején szerepeltek a diákok Budapesten, a francia vers-, prózamondó és dalversenyen. A HMG-sek több mint hetven versenyzővel mérték össze tehetségüket. A zsűriben olyan kiváló személyiségek foglaltak helyet, mint például Kulka János. Korcsmáros Réka, Petrik Andrea, Kálmán Anita, Vidó Gábor és Márkus Melinda dalolt, Forrai Zita verset mondott. A zsűri olyan magasnak ítélte mindegyikük felkészültségét, hogy ők kapták a "Grand Prix"-t, a nagydíjat. Gratulálunk a versenyzőknek és felkészítő tanáraiknak: dr. Bácskainé Fazekas Mártának, Antonjuk Évának, Antonjuk Alexandrnak és Majtényi Andrásnak.

A frankofónia ünnepe alkalmából francia dalversenyt rendezett a Francia Intézet március közepén. A zsűri tagjai között ott találhattuk Koncz Zsuzsát, a Hungaroton igazgatóját, és Hollós Máté zeneszerzőt. A verseny győztese Korcsmáros Réka lett, aki egyhetes utazást is nyert La Rochelle-be. Felkészítői: Antonjuk Éva és Majtényi András.
Pécsett került sor a Frankofón Középiskolai Színjátszó Fesztiválra március 20-23-a között. A 11. D osztály csapata: Kálmán Anita, Czár László, Vidó Gábor, Sas Judit, Benczúr Katalin, Turna Krisztina, Petrik Andrea, Olajos Katalin, Schubert Zsanett, Lajkó Krisztina, Jánosi Ágnes, Fölk Petra, Marossy Angéla, Vámos Mónika és Pintér Dóra mutatta be Csapiné Matos Ibolya, Antonjuk Alexandr és Majtényi András betanításában a János vitéz, francia nyelvű paródiáját, a Pattogatott Kukorica János vitéz kalandjait. (Les aventures du chevalier Jean de Popcorn) Hiába, itt már a kukoricát is franciául törik, s ráadásul egyáltalán nem tört franciasággal! A darabbal itt is babért arattak (már megint micsoda képzavar!), s a verseny győzteseiként, ők képviselik majd hazánkat a 2004-ben Isztambulban megrendezendő "Fesztiválok fesztiválján" .

A pécsi versenyre igazán üdén utazhatott hajnali háromkor az imént említett csapat. Mert mi lehetne üdítőbb annál, ha az embert hazai pályán ünneplik. Erre pedig szombat este volt alkalom, az immár hagyományként idén is megrendezett drámais "mustra-gálán".

Ráfi Dénes


<<< Vissza