<<< Vissza

Alkotó pedagógusok

2003. április 11.

 
Rejtelmek, ha zengenek. A rendezvény címét József Attilától kölcsönözték. Vajon mit rejt magában a versidézet? Dolgokat, amelyek bennünk szunnyadnak, érnek, talán titokban ápoljuk is azokat a tudat alatt, hogy azután lávaként a felszínre törjenek. Hogy zengjenek.

A rejtelmek. Elek Sándor, a Pedagógus Szakszervezet Csongrád megyei bizottságának elnöke mondja: a pedagógusok már korábban megpróbáltak lehetőséget teremteni maguknak a bemutatókra. Szakszervezetük a rendszerváltás előtt megszervezte a programot. Eleinte a gyerekek rajzait gyűjtötték össze bemutatókra.

- A rendszerváltás után a szakszervezetek mással voltak elfoglalva, mintsem kulturális rendezvényeket szervezzenek. Keresték a helyüket - meséli az elnök. - A korábban sikeres program felelevenítése nekünk jutott eszünkbe. '99-ben még csak a megyében hirdettük meg, akkor képzőművészeti vonalon. A rendezvény olyan jól sikerült, hogy már a kollégák is fölvetették, mi lenne, ha más művészeti ágban is rendeznénk bemutatót. A rá következő évben már három megyéből vártuk az alkotó pedagógusokat, azt követően pedig a rendezvény előadó-művészettel bővült. Minden évben megrendezzük. A cél úgy gondoljuk nemes, önmagáért beszél: pódiumot biztosítunk a kollégáknak. Érzékeltük, hogy a pedagógusokban szunnyadnak ilyen dolgok. Ahhoz a lehetőséget adjuk.

Az ötletgazda a pedagógus szakszervezet Csongrád megyei bizottsága. Bács-Kiskun és Békés megyékkel közösen, azok önkormányzatainak támogatásával készülnek a programok. Színes a paletta. Ami a műfaji megkötést illeti, korlátot nem szabnak az előadók elé. Úgy tartják, amit befogadhat a pódium, abban partnerek tudnak lenni.
Április 5-én délután az alkotó pedagógusok bemutatójára csalogatták egymást és a hallgatóságot a Móricz Zsigmond Művelődési Házba. A megjelenteket Szűcs Lajos alpolgármester köszöntötte, üdvözlő szavaiban kitért arra, hogy a pedagógus alkotó ember, az órákon a nebulók figyelnek rájuk csillogó szemmel, a bemutatón most egymást figyelik, hallgatják örömmel.

A rendezvény egyik házigazdája Magyar Jánosné nyugalmazott tanár. Nagy izgalmak közepette szervezett, magyarázott, segített a programok eligazodásában. Tőle tudjuk, hogy az összes jelentkezővel felvette a kapcsolatot, a kecskemétieken kívül el is jött mindenki a bemutatóra. Így: a József Attila Általános Iskola Kamarakórusa és a Campanella Pedagógus Kamarakórus (Kiskunfélegyháza), Zabhegyező Együttes és Oláh Gizella (Gyomaendrőd), Makói Városi Vegyes Kar, Kónya Sándor Kamarakórus (Sarkad), Csongrádi Kamarakórus, valamint helyből a felsőpárti óvoda bábcsoportja, az óvónők kórusa és Buzgó Ferencné, aki verset mondott.

- A régió pedagógusai képviseltették magukat a már hagyományosnak mondható rendezvényen. A résztvevők nem először vannak itt, szinte már otthon érzik magukat. A kapcsolattartás általában megvan a pedagógusok között, itt a fontosabb cél maga a bemutatkozás. Díjakat sem adnak át, külön nem emelnek ki senkit. Ez nem verseny, hanem bemutató. A résztvevők virágot, ajándékot és oklevelet kapnak - mondja a házigazda, majd még hozzáteszi: - Egy kis kikapcsolódás ez a program, játék, ami élteti a pedagógusokat.

Mint hallottuk, a bemutatót követő vacsoránál 170 főre terítettek.

(lovas)


<<< Vissza