<<< Vissza

Fizetni kell!
 

2003. március 21.

 
Az aktuális feladatainkon túl vagyunk, már kiküldtük a gépjárműcsekkeket is, most jönnek a reklamációk, ezeket szeretnénk megelőzni. Hogyan? Felszólításokkal például, ám megragadjuk az alkalmat, és a médiákon keresztül is tájékoztatjuk a lakosságot a kommunális adókötelezettségről.

Tonnesné Kiss Ildikó, a polgármesteri hivatal adócsoportjának vezetője a fenti sorokat követően lapunk érdeklődésére kifejtette: a kommunális adónak alanya minden lakás, illetve nem lakás céljára szolgáló épületrész, épület, amennyiben nem vállalkozás céljára szolgál. Ugyanúgy ide tartoznak a belterületi, illetve a külterületi ingatlanok. A csoportvezető külön is kihangsúlyozta a külterületi ingatlant, mert - mint mondta - nagyon sok olyan ingatlan van még, amit a tulajdonosaik nem vallottak be. Felderítésük, illetve megadóztatásuk folyamatban van. Elsősorban a nagyhegyi városrészt említette, hiszen - mint megtudtuk - az adóhatóság részére kicsit nehézkes az ottani ingatlanok beazonosítása.

- Mindez folyamatosan történik. Akinek lakása, vagy nem lakás céljára szolgáló épülete, esetleg hétvégi pihenőháza van kint az alsóréti, a nagyhegyi városrészben, külterületen, azt be kell vallani, különben mulasztási bírsággal szankcionálunk - jelentette ki a csoportvezető, majd hozzáfűzte:

- Jó lenne, ha mindenki a saját érdekében minél hamarabb felkeresne bennünket. Amikor használatba vették az ingatlant, a rá következő év január 1-jétől az adókötelezettség fönnáll. A kellemetlen a dologban, hogy az adót visszamenőleg is meg kell fizetni. És nem mindegy, hogy mekkora bírsággal kell terhelni. Az idevonatkozó törvény ezt előírja. Méltányosan eltekinteni nem lehet a bírság összegétől. Ugyanez a helyzet a gépjárműadónál, többször elmondtuk, leírtuk már, hogy ha valaki autót vásárol, akár újat, akár használtat, nem elegendő az, hogy az okmányirodánál az engedélyt átíratja, az adózónak ezzel egy időben föl kell keresni az adóhivatalt is, írásban, saját kezű aláírásával a bevallást meg kell tenni, ezután tud az adóhatóság adót kiszabni. Ha nem teszi meg, sajnos szankcionálni kell. Mindig a január 1-jei állapot szerint kell adózni, s január 17-éig van határidő.


<<< Vissza