<<< Vissza

Márciusi ifjak utódai diákvállalkozók
 75 éves a Boros Sámuel Szakközépiskola

2003. március 21.

 
Az elmúlt héten programsorozattal ünnepelték a Boros Sámuel Szakközépiskola fennállásának 75. évfordulóját. A jeles évforduló mellett a névadóra, az 1848-as forradalom idején Szentes főbírájaként ténykedő Boros Sámuelre is emlékeztek az iskola tanárai és diákjai.

A programsorozat első állomása a szentesi sportcsarnok volt, ahol a katedra képviselői és a tanulók kifinomult lábtechnikájukat mutathatták be. A labdarúgó mérkőzés végül a pedagógusok vereségével zárult.

A fizikai felmérő után szerdán az agyak csatája következett. Francia és német nyelvi civilizációs versenyen nem csak az idegen nyelvi félkészültség számított, az indulóknak a két ország kulturális és gasztronómiai sajátosságaiból is leckét kellett venniük, így a sajtok és borok háza táján is széleskörű ismeretekre volt szükség.

Csütörtökön a tanirodai kiállítás keretein belül kilenc "diákvállalkozás" mutatkozott be, és adott ízelítőt üzleti vendéglátásból. A vevőcsalogatók mellett az iskola kreatív műhelye is kiállította portékáit. Tartalmában a pénteki nap bizonyult a legsűrűbbnek. Kora reggel szitáló hóesésben Boros Sámuel szülőházánál az iskola tanárai és diákjai emlékeztek a város egykori főbírájára, aki személyesen is részt vett a pesti eseményekben, majd nem sokkal később megalapította a helyi nemzetőrséget.

A koszorúzást követően a sportcsarnokba vonult az iskola apraja-nagyja, ahol az esztendő legjobb teljesítményeit jutalmazta az intézmény vezetése. Pádár Zoltánné igazgatónő bevezetőjében elmondta, hosszú évek tradícióit követve ebben a tanévben is kiváló eredmények születtek. Az Édes anyanyelvünk, a Kazinczy és a helyesírási verseny országos döntőiben is ragyogóan szerepeltek az iskola diákjai, de a sport területén is számos érem talált közgés gazdára. A forradalomra ünnepi műsorral emlékezett a szakközépiskola, előbb Hérány Ferenc vezetésével a Nemzeti dalt adta elő a végzősök énekkara, majd Petőfi Sándor és Táncsics Mihály naplóiból idéztek a "márciusi ifjak". A tanításmentes diáknap élő társasjátékkal folytatódott, ahol minden osztálynak színt kellett vallani irodalmi, helyismereti és ügyességi tudásából. A nap fénypontja este következett, amikor tanár és diák együtt szórakozhatott, táncolhatott az Ifjúsági Házban.

A programsorozat végállomása a Lajta László Zeneiskola lesz. Március 21-én, pénteken reggel 9 órakor az iskolai ünnepség vendége lesz dr. Frank József, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke és Szirbik Imre polgármester.

B. D.


<<< Vissza