<<< Vissza

Komjátiék segítenek

2003. március 7.

 
Ismerve a kialakult hó- és időjárásviszonyokat, fönnáll annak a veszélye, hogy belvizes károkkal kell számolnunk. Köztudott, mint terület a város és környéke eléggé mély fekvésűnek számít, gondot okozhat, hogy az altalaj telítődött vízzel, és ha a meglévő hó vízmennyiségét nézzük, a sok csapadékvíz elvezetését a meglévő rendszer nem tudja megoldani.

Mindez szükségessé teszi a károk elhárítására való felkészülést. Utána pedig a fertőzési veszély megelőzését - vallja Komjáti Sándor mérnök. Aki egészségügyi gázmesterként hosszú évek óta foglalkozik fertőtlenítéssel. Mint mondja: pontosan huszonkét éve. A munkája kiterjed istállók, egyéb helyiségek (gazdasági épületek, udvarok, lakott helyiségek) fertőtlenítésére. A gázmester szerint potenciális veszély forrásai lehetnek a trágyatárolók, árnyékszékek űrgödrei, stb. Magas belvíz esetén abból a fertőző anyagok kimosódnak, az esetben - egy későbbi fertőzési hullámot megelőzendő - a fertőtlenítést minden körülmények között el kell végezni.

Nos, Komjáti úr a fiával, Gáborral fölajánlja, hogy a belvízkárok elhárítása után a fertőtlenítést elvégzik. Más szóval fölajánlják a segítségüket. A munkák elvégzésénél csak a szükséges fertőtlenítőszereket kell biztosítani a számukra.

- Ezzel kapcsolatban felkeressük Szirbik Imre polgármestert, Koszt György tűzoltóparancsnokot és másokat is - mondja a mérnök. - Gondolva arra, hogy a mélyebb fekvésű területeken belvíz lesz. Főleg a Felsőpárton és a Kisérben számolhatunk a veszéllyel. A munkát a bejelentett időponttól számítva 24 órán belül elvégezzük. Sok helyütt használnak nortonkutat, amiből a jószágok itatását, a locsolást biztosítják. Nos, az ilyen kutak fertőtlenítését is el tudjuk végezni. Már sokszor végeztünk ilyen munkát. A tiszai árhullám után például a gátaknál átszivárgott területek fertőtlenítését végeztük el Magyartéstől egészen Mindszentig. Ásott- és fúrt kutakat is fertőtlenítettünk.

Mint megtudtuk, a fertőtlenítést mindenkor kémiai módszerrel oldják meg. Széles hatásspektrummal rendelkező anyagot használnak, baktérium-, vírus-, gomba- és spóraölő szereket. Kétfajta kémiai anyagot: formalint és klórszármazékokat (klórmész, hypó).

Arra a kérdésre, hogy a fertőtlenítés után mikortól szabadul fel az adott helyiség vagy terület, Komjáti Sándor elmondta, hogy azt annak zártsága, milyensége határozza meg. A várakozási időpont 6-24 óra közé tehető.


<<< Vissza